Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ганев: От позициите на ПП-ДБ и ГЕРБ ще зависи и как ще изглежда управленската конфигурация след началото на март
Автор: Йоланда Пелова 17:27 / 16.11.2023Коментари (0)772
©
Пред управлението стоят много повече вътрешни проблеми, отколкото външни. В случая на вотът на недоверие няма да застраши по някакъв начин живота на това правителство. Дори бих казал, че би могъл да го укрепи, защото винаги външният натиск води до вътрешна консолидация. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политолога Димитър Ганев.

"Съдбата на този вот на недоверен няма да има различна съдба от почти всички, без един, а именно – да бъде неуспешен. Най-малкото защото вече чухме и позициите на основните политически играчи по терена – имам предвид на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, а именно – че те ще подкрепят този кабинет. В случая това просто е един парламентарен инструмент на опозицията, с който да фокусира темата за отбраната и националната сигурност и да нанесе щета върху подкрепата на правителството. Но не това е сериозният проблем. По-сериозният проблем са вътрешните противоречия между отделните актьори, които подкрепят този кабинет, и най-вече между ГЕРБ и ПП-ДБ", смята Ганев.

По думите на политолога напрежението се среща всекидневно: "Сглобката скърца, но ми се струва, че тези скърцания няма да я счупят, или поне не в близко бъдеще. Не защото партньорите много се харесват, не защото управлението постига някакви колосални управленски успехи, не защото резултатите са кой знае колко добри, не защото обществената подкрепа е на кой знае колко високи нива, а просто защото основните актьори, които подкрепят това управление, разбират съвършено ясно, че единствената им реална възможност за участие в изпълнителната власт под някаква форма е тази сглобка.

Самите участници си дават ясно сметка, че ако сглобката се разруши, отиването на парламентарни избори няма да ги доведе до по-добра изходна позиция от тази, в която се намират в момента. Замислете се само, "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ или да кажем по-скоро "Продължаваме промяната“ биха ли имали каквато и да е възможност за конфигурация, в която да са по-добре представяни в изпълнителната власт? С 36 народни представители към този момент те държат практически целия кабинет. Дали пък от друга страна ГЕРБ би могъл да намери друга форма на партньорство, извън тази с "Продължаваме промяната“ - "Демократична България“?

Освен това перспективата пред ГЕРБ изглежда по-скоро добра, а именно – че през началото на март се очаква ротация, на която техният кандидат за министър-председател в лицето на г-жа Габриел би трябвало да заеме поста си и не е изключено в рамките на тази ротация да има доста по-сериозен ремонт на кабинета, който да включва и лица, които са по-близки като че ли до ГЕРБ, отколкото до "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“", обясни Димитър Ганев.

По думите му ключово ще бъде в следващите няколко месеца развитието на политическия процес: "Защото от позициите на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ и от позициите на ГЕРБ, които ще се оформят в следващите няколко месеца, ще зависи и как ще изглежда управленската конфигурация след началото на март".



Още по темата: общо новини по темата: 955
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
14.05.2024 »
13.05.2024 »
09.05.2024 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: