Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гавра в Северна Македония: Изкъртиха паметника на жертвите от кораба "Илинден"
Автор: Екип Burgas24.bg 22:33 / 27.11.2020Коментари (18)1824
© БГНЕС
От мястото е разрушена “стилизираната капка", в която бяха преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година.

През последните три дни в съседна РС Македония избухна нова истерия по повод интервюто на премиера Зоран Заев пред БГНЕС. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, заедно с група бивши комунистически фигури като Бранко Цървенковски и най-близкият политик до Никола Груевски – Георге Иванов са сред водещите фигури в новата кампания срещу България. В пропагандата участват множество медии.

При трагичния инцидент се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира “Свети Наум". Корабът “Илинден" потъна на 200 м от брега.

В интервюто пред БГНЕС Зоран Заев заяви, че двата народа имат обща история.

“Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това", каза още Заев.

МВнР изрази дълбокото си възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба "Илинден“ в Охрид.

“Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо", подчертаха от МВнР пред БГНЕС и добавиха: Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност.



Още по темата: общо новини по темата: 842
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ей тия мърши взеха много да прекаляват
0
 
 
Защо не дадат думата на г-жа Меркел да коментира случката?
+2
 
 
Затова вето за ЕС !!!! И пълна забрна на стоките от Северна Македония !!!! Да се научат на уважение към паметниците на културата !!!
+1
 
 
Македонистката доктрина е възприета като официална политика в Македония непосредствено след Първата световна война с две основни цели, отродяване на хората с българско самосъзнание от корените им и ограничаване на българското влияние в Македония. Това е последователна югославска политика и е залегнала не само в учебниците, но и в македонската култура. Основен инструмент е антибългаризма и всяването на страх, че идентитетът на македонците е застрашен и че българите искат насилствено да ги българизират. В този смисъл днешните времена са триумф за македонизма, никога тези идеи не са били толкова попуярни и се възприемат буквално от близо до 100 % от населението от двете страни на границата! Вече има гласове включително и за физическа саморазправа с врага. Отношението към "врага" е достигнало възприятие, сравнимо с това между сърби и хървати до скоро и сърби и косовари понастоящем. Македонистката теория вече е политкоректна, политици и от двете страни на границата биха се възприели като национални предатели, ако не обслужват целите и не ползват инструментите на македонизма. Погледнете което и да е интервю по темата на Какаракачанов, на Ангел Джамбазки, на външната министърка Захариева, на евродепутата Андрей Ковачев, на проф. Овчаров, те преследват македонистката цел за отдалечаване от българските корени и ограничаване на българското влияние в страната, предизвиквайки антибългаристко цунами, внушавайки заплаха за техния идентитет и за опасност от насилствено българизиране! Това те не го правят осъзнато, а от късогледство, те просто не могат да погледнат по-далеч от носа си. Така те предадоха българския национален идеал, макар и без да го разбират това, който е приобщаване на всички земи от българското етническа землище към Майка България и за който са загивали нашите деди в три последователни войни! Гласове за приобщаване вече са трудно разбираеми, а дори и трудно чуваеми. Българските политици се поставиха в позиция цунг цванг, при който всеки ход е губещ. Подаване на ръка от страна на нашите политици мисля че не е възможно, това би било възприето като слабост и поражение, а и категорично няма да се възприеме от обществото. Продължаващо отблъскване на Македония и поощряване ескалацията на македонизма от друга страна е опасно заиграване, което вече би застрашавало и живота на гражданите от двете страни на ганицата. Такова поощряване на македонизма не би било подкрепено от нито един наш партньор или съсед и България би изпаднала в абсолютна изолация, подобно на времето непосредствено преди междусъюзническата война, когато всички се обединяват срещу България. Подобна политика има ресурс да обедини всички срещу България, и приятели, и неприятели.
+1
 
 
Само не разбирам, какво искат от нас тези македонци? Какво толкова им направихме!?
+1
 
 
макетата са такива. постоянно се подмазват на бугарите, но забиват ножа зад гърба. никога в ЕС!
+1
 
 
Бе много злобни тези дребни душички! На такива индивиди по принцип не трябва да им се обръща внимание и те сами ще изчезнат.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: