Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ген. Червенков: Политиците трябва да осигуряват условия за работа на службите, а не напрежение
Автор: Екип Burgas24.bg 19:35 / 02.12.2022Коментари (0)661
©
"Ако не искаме да стачкуват службите, ПП и ДБ да си оттеглят това смешно предложение, без никакви сериозни аргументи и да направят едно предложение как да се укрепят службите, как да се направят по-независими и как да сведат по-добри условия за работа." Това заяви ген. Чавдар Червенков, бивш началник на службата за военно разузнаване и министър на вътрешните работи в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“. Темата на разговора бе защо президент и премиер трябва да се бият чрез службите.

Припомняме, че ПП и ДБ предложиха председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба Военно разузнаване (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на указ на президента.

Ген. Червенков изрази изненада и неразбиране относно тези предложения и допълни, че не вижда сериозни мотиви. Според него единствено рационално зърно в предложените промени е преподчиняването на НСО към министъра на отбраната. "Винаги съм се чудел за какво му е на президента такава служба да му виси на врата, да го питат и да трябва да отговаря за всяка катастрофа, която неговите шофьори правят. Ако ме питат, бих подкрепил тази идея НСО да отиде към министерство на отбраната - ако са военнослужещи, да бъдат наистина такива и да се движат по законите на армията.

По думите му тези мераци за промени в службите не са от вчера, като някои политици си мислят, че ако по някакъв начин могат да влияят кадрово, ще могат по не съвсем коректен начин да използват информацията, която биха получавали. "Това е груба грешка“, бе категоричен ген. Червенков.

Бившият началник на службата за военно разузнаване винаги е очаквал политиците да осигуряват спокойствие и условия за работа на службите, а не да създават напрежение.

"Не ние ще кажем дали службите работят, а трябва да ни кажат тримата представители на властта у нас, които получават еднаква по съдържание информация. Това президент, премиер и председател на Народното събрание.“ Ген Червенков каза, че досега от тях не е чувал негативни оценки. Той определи мотивите на вносителите на промените от ПП и ДБ като ултиматум срещу съставянето на правителство.

"Службите трябва да бъдат абсолютно деполитизирани, а не да не се влияя от политическата власт. "Законите трябва да се направят така, че основните длъжностни лица да бъдат независими, а не да превиват гръб пред партията, която е на власт“, посочи ген. Червенков.

Бившият министър на вътрешните работи добави, че сегашните правомощия на президента са спирачка за изпълнителната власт да не може да си "разиграва коня“ както си иска и създават гаранция, че хората в тези служби няма да бъдат под крилото на партията, която има най-силно влияние в парламента.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: