Генчовска: Продължаваме да евакуираме българи и чужди граждани от Украйна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
19:27 / 07.03.2022
592
Продължаваме да евакуираме българи, както и чужди граждани от Украйна. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на среща с посланика на България в Киев Костадин Коджабашев и с генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов, съобщиха от пресцентъра МВнР.

"Към момента около 1000 български граждани вече са евакуирани от територията на Украйна, освен чуждите граждани, които се възползваха от автобусите и организираните влакови композиции", допълни още външният министър.

Тя сподели, че има много желаещи бесарабски българи, които искат да дойдат в България, посочвайки, че има организирани редовни автобусни линии за тях. "Утре планираме посещение в Молдова. В Кишинев към момента има над 40 българи, които желаят да бъдат евакуирани. Ще използваме възможността, че сме там, за да ги качим на правителствения самолет и да ги евакуираме", подчерта министър Генчовска.

 Външният министър изрази своята признателност и благодарност към българските дипломати за помощта, която оказаха на нашите сънародници при евакуацията им от Украйна.

"Българското посолство в Киев и Генералното консулство в Одеса бяха едни от последните дипломатически представителства, които се евакуираха. Благодаря ви, няма думи с които да се опише оценката за вашата работа“, изтъкна Теодора Генчовска.

Посланикът ни в Украйна Костадин Коджабашев изказа благодарност към МВнР за оказаната подкрепа в тази извънредна ситуация и посочи, че мисията ни там временно е преустановила работа.

И генералният консул в Одеса Светослав Иванов изказа своята благодарност. "Действително съзнавах огромната тежест, тъй като в Одеска област е разположена основна част от нашата диаспора. Това още повече ни мобилизира да работим без почивка и на един дъх. Надявам се и вярвам, че сме успели да покажем най-доброто от нашата дипломатическа служба зад граница“, заяви Светослав Иванов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4317):
27.05.2024 В Брюксел са гневни заради ветото на Унгария, блокиращо помощта за Украйна
27.05.2024 Парламентарната асамблея на НАТО подкрепи използването на западни оръжия от Украйна за удари по военни цели на руска територия
27.05.2024 Столтенберг: Няма да изпращаме натовски бойни единици в Украйна
22.05.2024 Може да изпратите стари мобилни телефони, таблети и компютри за Украйна!
15.05.2024 Блинкен свири на китара и пя в бар в Киев
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
Още новини от Национални новини:
ГДБОП спря пиратски сайтове
Първи кадри от жестокия удар между кола и бус
Тежка катастрофа на пътя Плевен - Ловеч, има загинал
Георги Първанов: Изправени сме пред риск наесен пак да сме призов...
Президентът с важна среща
Син флаг ще се вее от Каварна до Аркутино


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).