Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Генчовска съобщи за сериозен проблем от страна на РСМ, касаещ българите с двойно гражданство
Автор: Екип Burgas24.bg 17:01 / 25.03.2022Коментари (1)587
©
От началото на март тази година в посолството на България в Скопие и генералното консулство в  Битоля започват да постъпват сигнали от граждани, притежаващи двойно гражданство, че срещат препятствие от страна на митническите органи на Република Северна Македония (РСМ) при преминаването на държавната граница с автомобили, регистрирани в България. 

До момента близо 200 души са заявили, че не са допускани главно да влизат и да излизат от РСМ. Това заяви външният министър Теодора Генчовска по време на петъчния парламентарен контрол. Тя отговори на въпрос на лидера на "Възраждане“ Костадин Костадинов относно проблеми на български граждани, живеещи в РСМ, свързани с личните им автомобили с български регистрационни номера.

"В оплакванията се посочва, че местните митнически и гранични служби в устна форма им съобщават, че не могат да влизат и излизат от страната с регистрирани в България тежко- и лекотоварни автомобили, без да им се издава съответен документ, в който да е посочено правно основание или с който се отправят в официална форма препоръки за предприемане на действия по регистрацията на моторните превозни средства, смяна на постоянен адрес по местожителство в РСМ, представяне на служебна бележка от български работодател“, обясни Генчовска.

Тя каза, че посолството ни в Скопие е проучило въпроса и е провело разговори с местните власти. От тях е станало ясно, че от 22 декември 2020 г. е в действие нов закон за регистрация на автомобили с чуждестранни регистрационни номера. Съгласно новите разпоредби автомобилите с чужди регистрационни номера следва да бъдат пререгистрирани, като изцяло да изпълняват разпоредбите на местното законодателство, поясни министърът.

"Властите в РСМ посочват, че МПС-ата с чуждестранни регистрации най-голям процент от тях са с български регистрационни номера, не се регистрират по местното законодателство, въпреки че пребивават повече от 180 дни в страната, а постоянният адрес по местоживеене на собственика не е в чужбина, а на територията на страната“, каза още Генчовска.

"Данните за влизане на даден автомобил с чуждестранна регистрация обаче лесно се установяват при извършване на насрещна проверка от местните агенции "Митници" и МВР", коментира също тя.

Министър Генчовска информира, че на среща в МВнР на 21 март от посолството на РСМ са посочили, че действията на агенция "Митници“ на страната не са насочени само към автомобили с българска регистрация, а въобще с чуждестранна такава.

От изказването на министъра стана ясно, че с цел уреждане на статута на МПС с българска регистрация някои двойни граждани прибягват до отписване на постоянния си адрес от РСМ, като за целта попълват в посолството формуляри и получават удостоверение. "След тази процедура не им се налага да внасят митнически и да регистрират собствените си леки и товарни автомобили", обясни Генчовска.

Тя увери, че  МВнР продължава да следи казуса.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре де,нямаме ли един политик там с та*аци,дето да удари по масата и да им каже че ще видят Европа през крив макарон.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: