Генералът готов да оглави парламента

Автор: ИА Фокус
Коментари (3)
19:08 / 28.01.2024
679
За мен би било голяма чест, има такава идея, но има две условия – моята парламентарна група да ме предложи и мнозинството да ме избере. Това каза лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в отговор на въпроса дали той ще е следващият председател на Народното събрание.

"Този въпрос предстои да се реши в пакет с т. нар. "ротация". Смятам, че ще мине сравнително безболезнено в парламента", допълни пред бТВ депутатът от ПП-ДБ.

Според него проблем може да дойде от страна на президента Румен Радев, който да забави връчването на мандата за съставяне на ново правителство. Атанасов напомни, че когато Радев връчваше мандата на ПП-ДБ, с който беше съставено правителството "Денков-Габриел“, каза: "Надявам се да ми го върнете празен“.

За да се състои ротацията на премиерите през март, която беше договорена при съставянето на кабинета, сегашното правителство трябва да подаде оставка. После президентът трябва да направи консултации с парламентарно представените партии и да връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителството.

Съгласно предварителната договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ тогава ще бъде сменен и председателят на парламента, който сега е от ГЕРБ – Росен Желязков. Очакваше се за поста да бъде номиниран Никола Минчев от "Продължаваме промяната“, но наскоро стана ясно, че той ще е водач на листата на ПП за европейските избори и се отказва от поста.

Относно изборите за Европейски парламент, които ще са през юни тази година, Атанасов смята, че ПП и ДБ отново трябва да се явят в коалиция. По думите не е проблем, че те ще са в различни политически семейства в ЕП.

Виж коментарите (3)

Още по темата (950):
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Започва инвентаризация в "Лукойл"
06.05.2024 Отиде си народен представител и бивш евродепутат
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта: Набързо приетите закони винаги показват след това, че не работят
01.05.2024 Хлебар: Поредният предизборен фойерверк!
30.04.2024 Георги Лозанов: Приходите от реклама на хазарта могат отново да отиват за култура и медии
Още новини от Национални новини:
Транспортираният мъж от Варна до София със самолет "Спартан" е в ...
Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохемато...
След потопа в Плевен: 400 болни и възрастни, голяма част от които...
В болница връзвали насила 104-годипна жена
Българин спокойно отглежда банани в двора на къщата си
Туроператор с много обнадеждаваща информация


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).