Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георг Георгиев: Опцията беше една, ако не искаме безконтролно управление на един човек, това е единственото нещо, което може да стане
Автор: Екип Burgas24.bg 12:52 / 04.06.2023Коментари (0)642
© БНТ
Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен, а хубавото на експертния кабинет е, че експертите са равноотдалечени от всички и в същото време всяка партия може да припознае министри в него. Така Георг Георгиев от ГЕРБ отговори на упреците от изминалите дни, че има представители на ДПС в проектокабинета с втория мандат.

Пред БНТ той изтъкна, че разговорите с ДПС се отнасят единствено за конституционните промени и осигуряването на конституционно мнозинство и това не е в противоречие с досегашните позиции на ГЕРБ.

"ДПС никога не се е противопоставяло на провеждането на евроатлантическа политика и на защитаването на подобни приоритети, така че не съм изненадан, че ще запазят тази линия на поведение. Не виждам защо се преекспонират нещата и се концентрира вниманието върху определен член на ПГ на ДПС, а не върху тяхното мнение като цяло. Това ми звучи по-скоро като спекулация на тези, които опонират на така сформиралите се мнения в Народното събрание", заяви Георгиев.

Той подчерта, че готвеното правителство не представлява коалиция с ПП-ДБ, а обща визия на политически формации с обща цел.

"Много особени опции нямаше. Опцията беше една и тя е тази, която се случва в момента. Ако не искаме безконтролно управление на един човек в тази държава, това е единственото нещо, което може да стане. Това не смятам, че е укорително от гледна точка на демокрацията, а напротив - искаме да предоставим на държавата едно спокойствие, изпълнение на няколко ключови приоритета, с които държавата утре да бъде по-силна. А не да регресираме и след месец да се озовем пак там, където вече сме били, само че в една много по-влошена макро среда", каза той.

Георгиев определи позициите на президента Радев срещу сформирането на кабинета като атака срещу парламентарната демокрация.

"На Радев в момента се отнемат лостовете, с които еднолично да управлява държавата. Това, че последните две години България беше под едноличното управление на един човек, е атака срещу парламентарната демокрация. Оттук нататък всеки коментар на президента Румен Радев срещу сформирането на редовно правителство, е коментар срещу парламентарната демокрация. Защото президентът трябва да обединява, а това, което той прави, е да задълбочава различия. ПП-ДБ постъпиха доста самонадеяно и избраха сами да носят отговорност в много ключови за страната направления. С правомощията идват и отговорностите", посочи Георг Георгиев.

Той нарече митове твърденията за близки отношения на ГЕРБ с прокуратурата и посочи, че последния развой на събитията относно "Барселонагейт" доказват точно това.

"Самият факт, че най-големите удари, понесени от политическа сила в момента, са от ГЕРБ и то в момент, в който ние започнахме да коментираме темата за съдебната реформа, означава, че има тенденция и нашата партия и нашият лидер попада под натиск. В последните две години Борисов не се е ползвал от имунитет, така че, ако имаше нужда той да бъде разследван, можеше да се направи, а не дела да бъдат държани на трупчета, за да може във време, когато са политически изгодни на някого, тогава да се вадят", каза Георгиев.

Ако има от какво да се притесняваме в момента, това е от цялостните опити да се дестабилизира държавата чрез колаборация между определени институции срещу това да има редовно правителство, коментира още Георг Георгиев.



Още по темата: общо новини по темата: 891
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: