Георги Господинов: Литературата е противоотрова срещу фалшивите новини 

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:14 / 04.04.2023
488
Литературата се явява естествен антидот, противоотрова срещу фалшивите новини. Това каза Георги Господинов по време на международна конференция "Замъгляване на истината – дезинформация в Югоизточна Европа“, която се състои днес в София.

Според писателя, фалшивите новини претендират да обяснят човека и света, само че по евтин, плосък и фалшив начин, зад който винаги има скрита цел и полза. "Някой може да каже, че и литературата е фикция, измислица, фейк, но има съществена разлика. Фикцията не е лъжа. Тя е възможен свят, в който живеят, страдат, радват се и умират герои, с които ние се идентифицираме, страдаме и се радваме заедно с тях. И трупаме екзистенциален опит, разбиране за другия и за света - тъкмо обратното на конспиративните теории“, коментира Господинов и допълни, че според него днес всеки факт е възможно да бъде интерпретиран в полза на различна конспиративна теория.

Господинов посочи, че през последните години се наблюдават три труса, свързани с пропагандата, сред които е войната в Украйна и световната пандемия, която е показала, че замъгляването на истината е не само политически, но и физически опасно. "Конспиративните теории, фалшивите разкази убиваха хора“, каза писателят.

Дезинформацията се използва в много държави за дискредитиране на политически опоненти, коментира по време на конференцията Хендрик Зитих, директорът на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер“, която е сред организаторите на събитието. Според него разпространението на пропаганда е пряко свързано с ниски нива на медийна грамотност и липса на доверие в журналистите.

"Размиването на фактите, създаването на несигурност, объркването е първата стъпка към разколебаването на мисленето, което, поставено върху несигурните пясъци на недоверието, води до рязка промяна в поведението. Това е начинът да накараш един човек да предприеме вредни за самия него действия“, каза председателят на Асоциация на европейските журналисти в България Ирина Недева.

По думите й, дезинформацията е машина на времето, връщане назад в тайните килери на посткомунистическа България. Недева посочи, че липсата на независима редакционна политика в големите медии дълго време систематично е водила до промотиране на съдържание, в което имаше елементи на скрито властово съдържание, ако не платено продуктово политическо позициониране. Обиждани и систематично неглижирани от съдебната система и от политиците, малкото на брой независими журналистически разследвания, медии и журналисти се удряха в стената от липса на реакция, каза тя. "Лошата журналистика се оказа добра почва за цъфтежа на дезинформация“, коментира Недева и допълни, че връщането на доброто име на журналистиката е кауза, за която си струва да се борим в България.

Концепцията за резистентност е ключова за противодействието на фалшивите новини, дезинформацията, чуждата пропаганда, информационните заплахи, операции, заплахи от кибератаки и т.н., каза Йордан Божилов, председател на "Софийски форум за сигурност“. Според него, новите технологии и изкуственият интелект отежняват ситуацията дори повече, затова основата на устойчивото общество е образованият, критично мислещ човек, способен да разбира и да проверява информацията.

"Важен елемент на устойчивостта е несъмнено качествената журналистика. Медиите са мястото, където човек трябва да може да намери вярна информация, но тук в България имаме доста сериозни дефицити за преодоляване“, посочи Божилов. По думите му, изобличаването на лъжата не е достатъчно, защото оборването на фалшивата новина е трудно и невинаги ефективно. "В английския език за разобличаване има думата "debunk“, но днес все по-често се говори за "prebunk“. Това означава да се предположи в каква насока може да се появи фалшива или подвеждаща информация и да се запълни информационното пространство с истинска информация“, каза още Йордан Божилов.

Темата за пропагандата от Русия бе обсъдена от експерти от България, Сърбия, Румъния и Молдова. Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че през 2019-2020 г. 70 процента от българското население са приятелски настроени към Русия и руското население, като някои политици се опитват да обхванат тази част от българското общество. Определено Кремъл си е поставил във фокус България, както и други страни, каза той.

"Този народ е на прага да гласува против собствения си интерес, против еврото. И това е поради абсолютното отсъствие на действие от която и да е институция“, посочи Стефанов, като допълни, че единственият глас, който се чува, е този на референдума. Според него България е единственият губещ, ако не влезе в еврозоната и Шенген. 

По думите му дезинформацията е част от политическия живот на страните в региона, а сред причините за това е, че националните лидери, партиите и институциите не отговарят по начина, по който трябва, на фалшивите новини, разказват от БТА.

"Молдова сега е важна за регионалната сигурност и Русия го разбира добре. Използва всички хибридни инструменти – енергетика, политически, влияние с неправителствени организации“, каза Елена Марзак, експерт в областта на управлението на проекти, връзки с обществеността и стратегическа комуникация от Молдова.

"Не вярвам, че Русия дава много пари на сръбските медии – защо да плащаш за нещо, което получаваш безплатно. Медиите в Сърбия виждат чиста финансова полза от това да промотират Русия, защото хората обичат Русия“, коментира Стефан Янич, главен редактор на "FakeNews Tragac“ в Белград.

Според Чипран Куку, съосновател на "Forum Apulum“ в Букурещ, основният двигател на дезинформация е вътрешен. Румънците не говорят руски и затова нямаме руско малцинство, ние не зависим толкова много от руски газ, посочи той. Проблемът е, че местни влияещи лица, политици, стандартни медии започнаха да приемат противозападна посока. Тя е свързана с голямото конспиративно виждане, което можем да обвържем с посткомунистическа Румъния. Наричаме го оригинална демокрация, което е по средата между авторитаризъм и демокрация“, коментира Куку.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).