Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Лозанов: Управленската структура в БНР и БНТ е от социализма
Автор: Екип Burgas24.bg 10:13 / 23.10.2020Коментари (0)780
©
"Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети, защото част от функциите на управителния съвет е и да бъде надзорен орган по отношение на управлението на генералния директор". Това заяви Георги Лозанов, медиен експерт и бивш председател на Съвета за електронни медии пред БНР.

Той коментира темата, след като генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков поиска СЕМ да го освободи предсрочно заради липсата на политическа воля с промените в Закона за радиото и телевизията да се решат ключови за управлението на обществените медии въпроси. 

"Сега в момента той (Управителният съвет - бел. ред.) е нещо абсолютно безсмислено, една трансмисия на самия генерален директор и това много укрепва едноличната власт на генералния директор, което според мен подлежи на реформа. Това трябва да се промени в медията, ако ще се променя моделът на управление“, посочи Лозанов. 

"Структурата на управлението в момента дава възможност на генералния директор да бъде едноличен господар на медията – това трябва да се разбие, ако ще се разбива", подчерта той. 

Действително е абсолютно нелепо хора, които са свързани с предишния генерален директор на БНР, да продължават да стоят на управленски позиции, допълни Георги Лозанов и определи това като "катастрофална ситуация". Това, че настоящия УС на БНР трябва да си отиде, не значи, че трябва да въвеждаме принцип генералният директор да укрепва напълно персоналната си власт в Радиото, изтъкна още Лозанов. Казусът трябваше да бъде изчистен много отдавна като конкретен случай, но нямаше воля въобще да се реши случаят със спирането на БНР (заради който бе отстранен Светослав Костов, избрал настоящия Управителен съвет на медията – бел. ред. ) и кой носи отговорност, смята Лозанов.

"Генералният директор трябва да отстъпи правомощия и власт в неговите ръце, да даде много по-голяма самостоятелност на отделните програми. Генералният директор е в крайна сметка административен началник, който не би трябвало да стои в такава ключова позиция, наследена от социализма – тази пирамидална структура на обществените медии повтаря времето на БНР и БНТ от 30-40 години назад“, смята Георги Лозанов.

Необходими са задълбочени експертни обсъждания и постигане на консенсус по медийния законопроект, за да бъдат медиите политически независими, заяви още бившият председател на СЕМ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: