Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Герман Костин ликвидирал цяло село в Афганистан заради ранен приятел?
Автор: Екип Burgas24.bg 08:44 / 13.05.2015Коментари (0)1816
© Bulfoto
Задържаният за убийството на детето в куфара Герман Костин се хвалил пред познати, че когато бил командос в Афганистан, наредил да бъде избито цяло село. Причината била раняването на негов боен другар.

За този момент от биографията на 51-годишния московчанин се разбра в нощта срещу вторник в Софийския градски съд, където се гледаше делото за мярката му за неотклонение. Същия ден - 11 май, Костин имаше рожден ден.

"Ужасно съжалявам, че за такова трагично събитие трябва да разсъждавам на рождения ден на задържан гражданин", каза съдия Мими Петрова. Пет минути след полунощ тя го остави в ареста, съобщава "24 часа".

Делото започна в 22 ч., след като адвокатката му Капка Гиргинова чете близо 9 часа 10-те тома с доказателства срещу него. Той бе доведен в зала 11 на Съдебната палата при засилени мерки за сигурност.

Руснакът бе обвинен, че между 8 и 10 февруари е убил 5-годишния Никита Плотников. Детето починало от механична асфикция, причинена от притискане на гърлото и устата. После го напъхал в куфар, който изхвърлил край Пасарел.

Бившият военен е заподозрян и за смъртта на майката на детето - Анна Леонтиева от град Перм. чиито останки бяха намерени край Приморско в началото на март.

Прокуратурата му повдигна обвинение за убийството на детето в петък, след като ДНК анализ показа, че има биологични следи от Костин по синята кърпа, с която било увито телцето на детето. За смъртта на Анна няма обвинение, защото е намерен само част от трупа и? и не е ясно как е починала.

"Вие сте бивш военен, били ли сте в Афганистан, вярно ли е, че сте заповядали да убият цяло село?", попита съдия Петрова. Още в началото на делото тя засипа Костин с куп въпроси. "Не е вярно, никога не е имало такъв случай", отрече той. Съдия Петрова се поинтересува и дали може да разглобява пистолет "Макаров" за 3 секунди, както твърди друг негов приятел, също свидетел. Костин отрече, като каза, че военен е бил преди 30 г.

От пледоарията на прокурор Русалина Михайлова се разбра, че последното място, което посетили Никита и Анна на 8 февруари, била болницата "Пирогов". Около 13 ч. те били при рехабилитатор заради заболяване на краката на Никита. Пред здравното заведение се видели с Костин. Оттам тримата се отправили към бензиностанция ОМВ на бул. "Самоковско шосе", където готвачка дала бисквити на малчугана. За това разказала самата тя пред разследващите.

От клетките на мобилните оператори се разбрало, че около 19 ч. Костин вече се намирал в района на Бургас и пътувал за Приморско. Час по-късно се връщал обратно.

Камерите на пътната агенция заснели движението на колата му - на 8 февруари в 18,32 ч. бил в Китен, в 19 ч. в Созопол. На 9 февруари в полунощ бил в района на Кокаляне и няколко минути по-късно - в Долни Пасарел.

"Обвиняемият е бил и на двете местопрестъпления", каза прокурор Михайлова.

По време на разпитите от разследващите, а и от съдия Петрова Костин бе попитан какво е правел в Долни Пасарел.

"Не помня, защото бях много пиян", отвърна той.

"Фактът, че не помните, след като се напиете, говори, че може да имате опасно поведение", отбеляза съдия Петрова. Тя прочете и показания на негови познати, според които след употреба на алкохол той ставал агресивен.

Основното доказателство на прокуратурата е биологичният материал от Костин по кърпата, с която било увито тялото на детето. С тази кърпа Никита ходел на плуване, казал неговият треньор. По нея обаче имало следи от поне още двама души, както и кафеникави петна от кръв.

Близо час пледира адвокатката на Костин. "Нищо не налагаше освен рождения ден Герман Костин да бъде задържан", каза тя.

Според нея нямало нито едно доказателства, че той е убил Никита. По тялото на детето нямало отпечатъци от Костин. Полицаи не открили следи от престъплението в нито един от апартаментите му - на ул. "Бигла", където му бил постоянният адрес, на бул. "Стамболийски", на ул. "Яна Язова", както и в Приморско.

Те търсели следи дори под готварската печка в Приморско, иззели клечки за уши. Защитничката се възмути и от това, че униформените обърнали "с краката нагоре" жилищата. Колите му също били щателно претърсени. "Никъде не немериха кръв", каза тя

Оказа се, че разрешението за претърсване го е дала отново съдия Мими Петрова. "Приех, че има много неустановени обстоятелства", обясни съдия Петрова. Направило й впечатление, че Костин веднъж представял пред познати Анна като бизнес партньор, друг път като приятелка понякога и като съпруга.

"Отношенията между двамата били нормални, като между сънародници, които живеят в чужбина" обясни защитничката.

Костин се грижел много за детето, което "било дърпано от двамата си родители на различни страни". Анна Леонтиева е била разведена с бащата на Никита Вадим Плотников. Според Костин той идвал в България през октомври и декември.

Костин гледал детето в Северен Кипър, когато майка му ходела на шопинг. Учел го как да "не се изпуска".

Той им помогнал и да се справят в България. Анна първо живяла в неговия апартамент на ул. "Яна Язова", но после се изнесла с детето на квартира, която Костин й намерил. Там обаче не се задържала, защото се скарала с хазяйката, която влизала дори и когато наемателите ги нямало. Тя отново се върнала при Костин и го оставила той да се разбира с хазяйката.

Учителката на Никита я описва като човек, който винаги се обаждал, за да предупреди, ако детето ще отсъства. Никита учел в "Британика". На 9 февруари той трябвало да замине за ски училище, за което майка му предплатила 2000 лв. Отсъствието на момченцето от училище силно озадачило преподавателите.

Според съдебната експертиза в кръвта на Никита били открити 0,12 промила алкохол и ацетон. По телцето му имало частици от тревиста растителност.

"Към 21 март кожата му е била бледорозова, вкочаняването не било напреднало", с тези аргументи защитничката се опита да обори тезата на прокуратурата, че Никита е убит през февруари. Според нея имало три експертизи, като първата казвала, че момченцето е убито 5 дни преди намирането му.

"Направих всичко, което се искаше от мен. Вие ще решавате, Аз не съм извършил това престъпление", каза Костин в последната си думи. Решението на съда може да бъде обжалвано следващия вторник пред апелативния съд.




Още по темата: общо новини по темата: 43
09.08.2019 »
04.01.2019 »
16.07.2018 »
22.03.2018 »
23.01.2017 »
10.10.2016 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: