Гешев: МВР и Министерство на правосъдието атакуват прокуратурата, а в същото време престъпността е на нивата от 2006 година

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:48 / 10.03.2022
860
По повод предстоящото обсъждане на неговото отстраняване, главният прокурор Иван Гешев коментира, че това едва ли представлява интерес за обществото. По думите му сериозните въпроси са цените на тока, икономическата и социалната криза.

“Виждате какво се случва в Украйна. Не мисля че този въпрос представлява интерес за българските граждани. Не знам как да коментирам искането за отстраняване на главен прокурор на страна членка на ЕС, затова че е изпратил книги на класици като Вазов и Йовков", коментира Гешев, цитиран от БНТ.

Висшият съдебен съвет се събира на заседание, за да обсъди предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

"Ще кажа, че това е механичен сбор от манипулативни и неверни политически твърдения и субективни също манипулативни оценки. В действията на някои държавни органи виждам наченки, което не съм виждал от детството си преди 89 година в действията на държавни органи“, каза още Гешев.

Той призова институциите "да работят в интерес на българските граждани, а не да се занимават с политически атаки към други държавни институции.“

Главният прокурор и прокуратурата нямат лични битки.

"Нашата битка е с престъпността и се надявам, че това ще бъде възприето и от нашите партньори в МВР“, допълни главният прокурор.

"Изпълнителната власт в лицето на МВР и Министерство на правосъдието се занимават да атакуват прокуратурата, а в същото време се възражда полицейският произвол и има бум на престъпността на нива от 2006 година", обясни Гешев. 

Той каза още, че се надява Пленумът на ВСС да вземе важни решения за семействата на украински магистрати, за да им осигури безплатно настаняване в станцията на прокурата. Гешев е внесъл такова искане до съвета.

Искането е на основание чл. 129 от Конституцията - за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Магистратите този път не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение. Случаят е без прецедент.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4310):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).