Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гешев има 3 дни да изненада политиците, но не с арести, а с ход към Конституционния съд
Автор: Екип Burgas24.bg 23:20 / 21.05.2023Коментари (0)511
© 24 часа
Иван Гешев, когото бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова описа в неделя по БТВ като “опасен за държавността и съдебната власт, а не за определени политици", е 100% вече убеден, че атентатът срещу него е целял той да бъде убит.

Затова според най-близкия му кръг две важни събития са мотивирали главния прокурор да се подготви за продължителна и изтощителна битка. Първото е едно писмо от 18 реда, за което Гешев май намекна, разкъсвайки публично пред камери и журналисти своята оставка в понеделник, 15 май.

Не е ясно кой е подателят, предупредил го, че вятърът духа, и ако Гешев иска комфорт за себе си и семейството, да си тръгне точно на тази дата - 15 май, в 10 часа.

А че вятърът задуха силно срещу настоящия главен прокурор, се усети и в петък, 19 май, когато след среща между лидерите на ГЕРБ и на ПП-ДБ, в която участваха Мария Габриел, Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Владислав Панев, Атанас Атанасов и акад. Николай Денков, в пленарна зала бе направено предложение да се съкратят сроковете по промените в НПК и Закона за съдебната власт. То беше подкрепено от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН

Така текстовете, с които се въвежда механизмът за контрол върху главния прокурор и се намаляват на 13 нужните гласове за освобождаването му от ВСС, може да бъдат гледани на второ четене още този четвъртък или петък.

Това точно е второто събитие, което Иван Гешев е приел вероятно като важен мотив да се бори за своя пост, въпреки че политическият елит сякаш е солидарен да го събори спешно оттам.

Предният ден - четвъртък, беше особен ден за властите и медиите в София. Самият Иван Гешев излезе в отпуск по “лични причини", остави за и.д. една от дамите в своя екип, а не новия си голям враг Борислав Сарафов. Въпреки че е в почивка, първият обвинител отиде в парламента, за да усети на място какво му готви елитът

Някои видяха в това коварен ход прокуратурата да изпълни това, за което в държавата се говори.

А какво беше очакването? От една страна - още в петък неофициално всякакви лагери откъм прокуратурата предричаха поне две искания за отнемане на имунитет на двама лидери от двете първи политически сили, както и обвинение към ценен кадър до президента Румен Радев.

Това бе обсъждано трескаво в няколко точки - в парламента, в Съдебната палата, в президентството, в партийни централи, припомня "24 часа".

Сайтове първо започнаха с намеци, после с имена, а накрая с ругатни и подозрения, че някой някого е изплашил. По този начин спешно в петък в парламента два часа тайно ГЕРБ и ПП-ДБ слепили с омраза помежду си бъдещото правителство, а Гешев се бил притеснил от единомислието.

Никой нито опровергава, нито потвърждава подобни действия или бездействия. Така очакванията от всички страни за трус в държавата останаха за тази седмица.

Това, което депутати в петък обаче свършиха за минути буквално в пленарната зала, бе точно промяната, която позволява бързо приемане на промените в законите и вече с 13 постижими гласа, а не с трудните 17 главният прокурор да бъде отстранен от поста. Поправките може да бъдат обнародвани в “Държавен вестник" още на 30 май.

Известни юристи обаче видяха в подобно политическо единомислие сериозен пропуск.

Ако на 30 май, вторник, се появят окончателните промени за онези постижими 13 гласа, които да съборят Гешев, то главният прокурор има 3 дни, за да реагира. В смисъл - да сезира Конституционния съд. А той има от един месец до много повече да формулира кое е законно и кое - не.

През цялото това време Иван Гешев остава главен прокурор и може да предприема каквото реши за правилно. Да иска имунитети, да арестува, да говори, да мълчи или да стане политик.



Още по темата: общо новини по темата: 324
26.01.2024 »
10.08.2023 »
20.07.2023 »
14.07.2023 »
12.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/54 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: