Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гешев положи венци в лагера Аушвиц в памет на милионите жертви на Холокоста
Автор: Екип Burgas24.bg 09:02 / 08.11.2022Коментари (0)318
© Прокуратура
Главният прокурор Иван Гешев взе участие в церемонията в памет на жертвите на Холокоста по повод 84-та годишнина от "Кристалната нощ", която се проведе в лагера Аушвиц в Полша. Гостите преминаха през главния вход на лагера - емблематичната за мястото порта с надпис "Arbeit Macht Frei“. Представители на делегациите от различни държави положиха венци на Черната стена, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев поднесе венци от името на Република България и от името на българската прокуратура. Гешев подчерта, че в исторически план България е положила усилия и е успяла да спаси представителите на еврейската общност у нас през Втората световна война. Главният прокурор декларира готовността на българските власти да се противопоставят активно на разпространението на антисемитски нагласи и на езика на омразата. "Загубените милиони животи трябва да бъдат урок за всички нас. Историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешките от нея", заяви Иван Гешев.

Специални гости на събитието бяха председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, председателят на парламента на Република Чехия Маркета Адамова, премиерът на Черна гора Дритан Абазович, секретарят на френския парламент Каролин Женевиев, представители на полската държава и международни организации, роднини на жертви на Холокоста. Специалните гости на събитието, организирано от Европейската еврейска асоциация, запалиха 6 свещи пред една от газовите камери в лагера Аушвиц в чест на 6-те милиона евреи, станали жертви на Холокоста.

В своето изказване председателят на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин каза: "Всеки човек трябва да посети Аушвиц. Едно от най-ужасните места на света, но и едно от най-важните за хората. Заради самите хора. Тук са убити милиони заради омразата. Нашата цел е никога да не допускаме това да се повтаря. Всички ние имаме огромна сила и тя е в нас самите, дане позволим това."

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола призова никога да не се мълчи за ужасите, които са се случили на това място, за да не бъде допускано подобно нещо да се случва отново.

Гостите на церемонията потвърдиха категоричния си ангажимент за противодействие на антисемитизма, расизма и други форми на нетолерантност в съвременните общества.

Вторият ден от работното посещение на главния прокурор Иван Гешев в Република Полша продължава с негово участие в Международна конференция в град Краков. Акцент във форума ще е сътрудничеството между европейските държави по въпросите на сигурността и предотвратяването на прояви на омраза, базирани на етническа и религиозна нетърпимост.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: