Главен инспектор Падинкова: У нас има огромен спад на телефонните измами

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:49 / 27.07.2020
530
"Рязък спад на телефонните измами по време на пандемията. За първото шестмесечие м.г. те бяха общо 439, а за тази година са едва 41. Това заяви комисар Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в ГДНП. По думите й коронавирусът също е бил използван от измамниците. "Става въпрос за търсене на ваксина, лечение на близък роднина и пр. Имама една или две измами, реализирани през шестмесечието".

Комисар Падинкова добави, че въпреки всичко хората трябва да са предпазливи.  Известна измама е обаждане от мним полицай относно провеждане на специализирана операция за задържане именно на телефонни измамници. Основното, което искат мошениците от гражданите е да им дадат пари, свързани с "акцията".

"От начало на 2020 г. ало измами са реализирани основно по този сценарий, но имаше една-две измами чрез обаждане от близък познат, искащ пари, за да се освободи колетна пратка", уточни тя. По думите й при класическите схеми извършителите са едни и същи - познатите ало измамници от Русенска, Плевенска и Великотърновска област.

Запитана как да разпознаем измамата, комисар Падинкова заяви: "Основно нещо е искане на пари. Без значение кой по какъв повод, поиска ли се парична сума по телефона, това е сигурен сигнал, че става дума за ало измама. Гражданите да не губят бдителността си, защото така може да станат много лесна жертва".

"Най-простият съвет, ако усетите, че разговаряте с телефонни измамници - незабавно затворете и прекъснете обаждането. В последно време измамите са придружени със заплахи за живота и здравето както на човека, така и на близките му".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).