Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главният равин на Нидерландия Яков в Международната конференция: С езика може да съживиш някого, може и да го убиеш
Автор: Екип Burgas24.bg 10:12 / 06.12.2022Коментари (0)699
©
"Да говориш, да злословиш срещу другите, е много лош грях, защото с езика може да съживиш някого, може и да го убиеш“. С тези думи главният равин на Нидерландия Бенямин Яков се обърна към участниците в Международната конференция "STOP HATE SPEECH“, която бе открита на 05.12.2022 г. от главния прокурор на Република България Иван Гешев. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Събитието, организирано от Прокуратурата на Република България, съвместно с Европейската еврейска асоциация, продължава и днес, 06.12.2022 г. То e първото от подобен мащаб у нас с над 130 участника - главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, граждански активисти и др.

"Езикът на омразата не е само по телевизията и радиото, а е и между хората. Ако човек е травмиран, той може да се превърне от нормален човек в престъпник. Какво можем да направим, как можем да се борим с антисемитизма?“, попита Бенджамин Яков, който говори в рамките на панела с тема "Противодействие на престъпленията против вероизповеданията“.

"Иска ми се да има повече такива конференции в Европа. Тук са се събрали експерти, юристи и представители на неправителствени организации, които търсят различни правни и политически методи да се борят с езика на омразата“, заяви модераторът на панела Александър Бенджамин от Европейската еврейска асоциация.

В рамките на дискусиите емоционална история разказа Керен Нол, чиято баба – френската гражданка от еврейски произход Мирей Нол - е била сред оцелелите от Холокоста, но по-късно става жертва на убийство по антисемитски причини. "Според речниците омразата обикновено е резултат на страх, гняв или чувство след травма. При някои хора това се култивира от ранна възраст, става част от културата им, от това кои са те. Всички сме отгледани с ценности, които ни определят днес. Баба ми Мирей Нол беше удивителна жена и обичаше живота. Тя ми казваше да използвам момента да живея пълноценно и без страх“, каза Керен Нол пред препълнената зала.

"Баба ми беше убита от двама мюсюлмани. Мразя ли всички мюсюлмани? Не. Страхувам се от всички екстремисти. В памет на баба ми се посвещавам на светлината и избрах да говоря открито. Обръщам се към всички лидери – изберете светлината и изберете пътя“, призова тя.

Представителят на католическата църква Александър Мошев, който също бе участник в панела "Противодействие на престъпленията против вероизповеданията“, зададе въпроса: "Как да тръгнем по пътя на изцелението от индивидуалните и колективни рани, нанесени от омразата и разделението, от незачитането и отрицанието на другия, различния, по-слабия?“ И отговори с думите на папа Франциск: "Заедно можем да потърсим истината в диалога, в спокоен разговор или в страстен дебат“.

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заяви, че много често, говорейки за правилни отношения между хората, е необходимо да се поставим на мястото на другия. "Независимо кой е, какъв е, откъде е, какво носи в сърцето си. И тогава, това, което ще въздейства, ще бъде не омразата, а любовта“, посочи Негово Преосвещенство.

Участник в конференцията "STOP HATE SPEECH“ бе и д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия в Главното мюфтийство в България. Той подчерта, че омразата вреди най-много на този, който я изпитва. "Неправилното разбиране на религиозните постулати и принципи нанася вреда най-вече на хората, които изповядват тази религия. Ние в България живеем заедно“, посочи д-р Мустафа Хаджи и благодари на представителите на съдебната власт за активната роля в борбата с престъпленията от омраза. "Само любовта, разбирателството и доброто отношение към всички хора е в състояние да спаси човечеството. В противен случай ние решаваме да се самоунищожим“, каза още той.

Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом“, благодари на главния прокурор Иван Гешев за организацията на събитието. "Важно е да работим заедно, както в България, така и в Европа, за да се противопоставим активно на езика на омразата. Защото той рано или късно преминава във физическа агресия. Да не оставаме безучастни, когато около нас човеконенавистните идеологии отнемат нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца“, призова Александър Оскар.

Доц. д-р Симеон Гройсман, ръководител на дисциплината "Право и религия“ в магистърската програма "Защита на основните права“ в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ представи тезата си дали религиозното може да е източник и обект на омраза в епохата на "интернет-тълпите“: "Религията е една висока сфера за общуване с Бога, а социалното напрежение, свързано с ненавистта към различните, не се базира на някаква религиозна задълбоченост. Нашата епоха е епоха на интернет-тълпите. Без това явление няма как да разберем широкото разпространение на понятието език на омразата. Всеки, живеейки в своя балон, чете в интернет "приятелите си“ и започва да смята, че всеки, "нормално мислещ, мисли като него“.

За тези хора другото придобива един "налуден образ“, посочи доц. Гройсман и допълни, че вижда наказателното право като крайно средство за противодействие на социалните проблеми, като език на омразата и престъпленията от омраза. "Ако очакваме прокуратурата и съдилищата да са решителният защитник срещу омразата, значи сме на социалния разлом“, заключи той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: