Главният здравен инспектор: Четете етикетите на храните много внимателно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:28 / 01.05.2018
1439
"Не можем да кажем, че трансмазнините са просто отрова, която някой влага нарочно в храните и ние се тровим с тях. Всичко е въпрос на доза. Да, те може да имат място в храната и са влезли в много технологии, особено в сладкарската промишленост. Но когато започва да се прекалява и в чисто икономически причини влагаш по-евтината мазнина, за да замести другите растителни мазнини, тогава нещата отиват на зле. Затова е важен етикета, защото ние можем до известна степен да ограничим този прием с продукти, които са малко по-скъпи, но по-качествени", заяви в студиото на "Здравей, България" Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор по повод двойния стандарт в храните у нас и в Западна Европа. 

Българите трябва да ядат храна със същото качество, като гражданите в Западна Европа, категорично е българското правителство. Страната ни настоя държавите-членки да предприемат спешни мерки. Затова ЕК разработи законодателен пакет "Нова сделка с потребителите", който предвижда по-сериозна защита за крайния потребител, който е по-слабата страна в сделката продавач-купувач. 

По думите му, ако човек иска наистина да се храни здравословно и да си купува само качествена храна от магазините, трябва да чете етикетите много внимателно.

"Друг е въпросът, че ако се съберат достатъчно доказателства за изключително вредния характер на тези храни, нормалната стъпка  е те проста да бъдат забранени за употреба. Но това изисква доста научни доказателства в каква степен и какво ниво на прием те започват да стават вредни", каза още Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

И призна, че наредбите са забранили влагането на мазнини в детските храни.

"Не могат да бъдат пържени и обработвани по определена технология, както и използването на такъв тип мазнини. Маргарин не може да бъда използват на тези места. При най-ниските възрасти изисквания са доста по-сериозни", добави Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

И добави: "Когато кажеш плодово мляко и съдържанието на плодове в него са два пъти по-малко, отколкото в Западна Европа, това вече е нечестна практика".

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).