Глобата от шефа - незаконна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:07 / 27.12.2016
1353
Всички глоби за закъснение за работа, говорене по телефона и всякакви други малки провинения в офиса, които шефовете налагат, са незаконни. 

"Всяка парична санкция е незаконна. В Кодекса на труда ясно е регламентирано какви са наказанията - забележка, предупреждение за уволнение и прекратяване на договора.", обясни адвокатът по трудово право Ива Тодорова. Санкциите, които работодателите прилагат обикновено са разписани във вътрешните правила на фирмата. 

"Независимо от това, тези глоби са незаконни", заяви юристът Стефан Кирилов. Оказва се, че най-често началниците удържат от заплатата на подчинените си, заради закъснения.

Санкциите варират от 5 лв до 100 лв. в зависимост от забавянето на служителя. 

"В нашата фирма за закъснение до 10 минути глобата е 5 лв, ако пристигнем час по-късно сумата нараства до 100 лв", разказа счетоводителят Марина. 

Според Кодекса на труда служителите трябва да спазват работното си време. За традиционно закъсняващите законът предвиждат дисциплинарно уволнение. Така всеки явил се в офиса час след началото на работния ден поне 3 дни в рамките на един месец може да се окаже безработен.

Работодателите са категорични, че "ценоразписът" за провиненията прави служителите по-дисциплинирани. 

"Когато знаят, че може да им удържим пари от заплатата служителите отиват на време. Иначе непрекъснато има закъсняващи", твърди управителят на супермаркет Велин Веселинов. За да затегнат реда в офиса някои от началниците въвеждат глоби за телефонни разговори в работно време. Други пък стигат по-далече, въвеждайки 50 лв удръжка "непроведен разговор с шефа" по време на почивните дни.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отлага
Времето отново се обръща, гръмотевичните бури над Бургас вече са ...
Изнудват бивш министър с порно
Нова мода завладя пазара на имотите
Уникални кадри от природен феномен, наблюдаван и в България
42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството си и н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).