Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Голям скандал в парламента по време на изслушването на Велислав Минеков
Автор: Екип Burgas24.bg 11:36 / 08.12.2021Коментари (0)935
©
47-ото Народно събрание изслуша служебния министър на културата проф. Велислав Минеков по казуса с вестник "Труд".

Пред депутатите той изтъкна, че министерството на културата няма никакво отношение с вестник "Труд“ или каквато и да е друга медия, а с фирмата "Южен кръст“. Съдът вече веднъж е отхвърлил искането на "Южен кръст" за спиране на производството срещу фирмата, предстои да се произнесе окончателно през февруари. Междувременно обаче сградата е необходима на Института за недвижимо културно наследство, защото предстои промяна и увеличаване на личния състав на ведомството, предава БНТ.

Велислав Минеков изтъкна, че сградата, в която се помещава в. "Труд", е наета от "Южен кръст" за 5,50 лв. на квадратен метър - цена, която е много по-ниска от средната в района. Отдаването под наем е станало след обществена поръчка по време на мандата на Вежди Рашидов като министър на културата. Оттам нататък всички министри на културата са изисквали погасяване на задължения, свързани със сградата, но не са постигали успех

В началото на изслушването Любен Дилов-син от ПГ на ГЕРБ-СДС нарече действията на Минеков по отношение на спора с в. "Труд" - "когнитивен дисонанс" - разминаване на действителност и представа за себе си. Дилов попита служебния министър на културата с какво решение на кой съдебен орган е решил да затвори най-стария вестник у нас и може ли да покажете фактура за неплатени сметки? Поиска още Минеков за изясни ролята на Светослав Трайков в екипа си.

Преди да отговори по същество на депутатските въпроси Минеков използва встъпителната си реч, за да попита защо при предишни спорни ситуации и решения, касаещи спирането на работа на медии или уволнение на журналисти, не е провеждано извънредно заседание на парламента.

Липсата на отговори по същество в първото изказване от трибуната на Велислав Минеков предизвика скандал в пленарната зала.

От ГЕРБ поискаха председателят на Народното събрание да отстрани Минеков от заседанието, а от ДПС заявиха, че няма да задават въпроси към него заради неуважението, което показва към народните представители.

Александър Симов от БСП възкликна, че е доживял да види ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото у нас. Той напомни, че страната ни заема 112-о място по този показател.

От парламентарната трибуна Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също заяви, че ГЕРБ носят отговорност за проблемите със свободата на словото у нас.

От "Продължаваме промяната" попитаха служебният министър на културата дали има и други сгради на министерството на културата, чието ползване ощетява държавата. Минеков отговори положително и посочи изпълзването на два етажа от административната сграда на НДК от една от партиите.

На края на изслушването Тома Биков от ГЕРБ призова Министерство на културата да се разправи с всичките си длъжници по същия начин, по който подходи със сградата, която ползва в. "Труд". Изтъкна, че ГЕРБ ползва безплатно два етажа от сградата на НДК напълно законно.

От "Демократична България" изтъкнаха, че изслушването на Велислав Минеков не касае свободата на словото у нас, а управлението на сградите на министерството на културата и призоваха Минеков да каже какви са конкретните задължения на "Южен кръст". По данни на Минеков само от 2015 до 2018 година има неплатени консумативи за над 133 000 лева.



Още по темата: общо новини по темата: 12
11.12.2021 »
10.12.2021 »
10.12.2021 »
10.12.2021 »
10.12.2021 »
09.12.2021 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: