Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Голяма банкова сделка: КВС купи ОББ и "Интерлийз" за 610 млн. евро
Автор: Екип Burgas24.bg 09:23 / 14.06.2017Коментари (0)1381
©
KBC приключи сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и "Интерлийз" от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 милиона евро, което представлява 1.10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и "Интерлийз" за 2016 г. Това се е случило вчера, съобщиха от компанията. Придобиването, обявено на 30 декември 2016 г., е одобрено от съответните регулаторни органи и антимонополния орган. KBC ще използва налични средства, за да плати в брой цената за придобиването.

Сделката ще има много ограничен ефект от 0.54% върху солидната капиталова позиция на КВС, като коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) ще се задържи много над минималните регулаторни капиталови изисквания. В края на първото тримесечие на 2017 г. коефициентът CET1 на KBC беше 15.7% (при пълно натоварване, съгласно Датския компромис). ОББ, СИБАНК и ДЗИ заедно стават еталон за банко­застрахователна група в България - един от основните пазари на KBC със стабилни макроикономически основи и допълнителен потенциал за навлизане на финансови услуги на пазара. 

След придобиването KBC ще започне активна дейност в сферата на лизинга, управлението на активи и факторинга в България и ще предлага на клиентите си пълна гама от финансови услуги. През следващите месеци предстои да се извърши постепенна интеграция на оперативно ниво. На днешните първи заседания за корпоративно управление на ОББ като част от KBC, ОББ ще вземе решение за състава на своя надзорен и управителен съвет, който ще се ръководи от Петър Андронов - настоящ кънтри мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК. Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group NV, каза следното: 

"Много съм доволен от придобиването. Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната. На българския пазар, който е сред основните ни пазари, вече ставаме нов силен играч и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим - банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и други. Ангажиментът ни в България е дългосрочен и намира отражение в стратегията ни да сме сред пазарните лидери, както е на всички основни пазари на KBC. Разширяването на дейността ни в страната, използването на компетентността и динамиката на ОББ и СИБАНК и предлагането на общи продукти и услуги ще ни помогнат да постигнем тази цел и да си осигурим успех в бъдеще". 

Люк Попелиер, главен изпълнителен директор на бизнес звено "Международни пазари" в KBC Груп, добави следното: "Тази сделка значително засилва позицията на KBC в България и е чудесен пример за стратегическия подход на KBC на основните ѝ пазари. Уверени сме, че от съвместната работа на ОББ и СИБАНК ще има положителен ефект както за клиентите на тези два силни бранда, така и за българската икономика като цяло".

Петър Андронов, Главен изпълнителен директор на СИБАНК и Кънтри мениджър на КВС Груп за България, приветства сделката: "Чрез обединените усилия на СИБАНК, ОББ, ДЗИ и останалите български дружества, в които участва KBC Груп, се осигуряват висококачествени банкови, застрахователни и други финансови услуги за българските ни клиенти в съответствие със стандартите и нивото, което те заслужават. Тази нова обединена финансова група значително ще укрепи и засили настоящата ни позиция на българския пазар и ще допринесе значително за местната икономика. Очаквам с нетърпение сътрудничеството с новите ръководители и служители. Убеден съм, че като обединим усилията си, ще станем еталон, предпочитан от клиентите". 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: