Голяма компания, собственост на български емигрант, ще произвежда у нас бронирани автомобили

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:25 / 05.01.2022
1310
Световният производител на бронирани автомобили "Интернешънъл арморд груп" - ИАГ (International Armored Group - IAG) се насочва към преки инвестиции във военната промишленост в България, съобщиха от компанията. Първата стъпка е изборът на български полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО, предава БТА.

ИАГ е изпълнила задълженията си като подизпълнител на българската "Самел - 90", която през 2020 г. сключи договор за доставка на бронирани автомобили за нуждите на Силите за специални операции към Министерство на отбраната. Първите 45 машини вече са в България, като компанията е успяла да ги произведе в срок въпреки от ковид кризата.

През 2021 г. за първи път изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО се провеждат и в България. Това стана възможно, след като ИАГ получи съгласие от международната лаборатория Те Ен О (TNO) в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете в България.

Основателят и собственик на ИАГ - българският емигрант д-р Антон Стефов, избра "Централен артилерийски полигон - МО" в близост до с. Змеево за изпитанията с взривове, като няколко бронирани машини вече са успешно тествани и сертифицирани. Отлични оценки получиха и производителите на тротиловите отливки от "Института по металознание, съоръжения и технологии" при БАН.

Специалистите от БАН са разработили и използвали нови технологии за отливане на голямогабаритни тротилови изделия. Предстоят преговори за присъединяването на института към работните групи от специалисти, които създават и усъвършенстват стандартите на НАТО.

Решението на Стефов да вложи средства в полигон на МО на България е част от дългосрочната му визия за директни инвестиции в родината си, уточниха от компанията.

През август 2021 г. на "Централен артилерийски полигон - МО" бяха проведени тестове по стандарт NATO STANAG 4569 - ниво 4a и 4b за защита от взрив 10 кг. тротил и 50 кг. тротил страничен взрив. Предмет на сертифицирането беше тактическото превозно средство РИЛА 4х4 XTREME MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected). Изпитанията продължиха и през ноември 2021 г. с уникален страничен взрив със 100 кг. тротил съгласно NATO STANAG 4569. РИЛА 4х4 XTREME MRAP отново отговори на критериите за оценка и е най-лекият и бърз MRAP на пазара в своя клас днес.

ИАГ е основана през 1996 г. В компанията днес работят над 1000 души. Най-голямата голямата производствена база е в Обединените арабски емирства, а останалите са в САЩ, Канада и Турция. Филиали на компанията има в България, Великобритания, Ирак, Пакистан и Южна Африка.

ИАГ осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, както и за ООН и НАТО, в страни с повишена нестабилност. Компанията беше избрана и от "НАСА Спейс Екс" (NASA Space X) със своя брониран автомобил "Сентинъл" (Sentinel ARV) за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на компанията се ползват от гранична полиция, за омиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света.

ИАГ е сред първите производители в света с най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили - BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
Има ли шанс стойността на имотите да започне да се понижава?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).