Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Голяма компания, собственост на български емигрант, ще произвежда у нас бронирани автомобили
Автор: Екип Burgas24.bg 19:25 / 05.01.2022Коментари (0)1279
©
Световният производител на бронирани автомобили "Интернешънъл арморд груп" - ИАГ (International Armored Group - IAG) се насочва към преки инвестиции във военната промишленост в България, съобщиха от компанията. Първата стъпка е изборът на български полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО, предава БТА.

ИАГ е изпълнила задълженията си като подизпълнител на българската "Самел - 90", която през 2020 г. сключи договор за доставка на бронирани автомобили за нуждите на Силите за специални операции към Министерство на отбраната. Първите 45 машини вече са в България, като компанията е успяла да ги произведе в срок въпреки от ковид кризата.

През 2021 г. за първи път изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО се провеждат и в България. Това стана възможно, след като ИАГ получи съгласие от международната лаборатория Те Ен О (TNO) в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете в България.

Основателят и собственик на ИАГ - българският емигрант д-р Антон Стефов, избра "Централен артилерийски полигон - МО" в близост до с. Змеево за изпитанията с взривове, като няколко бронирани машини вече са успешно тествани и сертифицирани. Отлични оценки получиха и производителите на тротиловите отливки от "Института по металознание, съоръжения и технологии" при БАН.

Специалистите от БАН са разработили и използвали нови технологии за отливане на голямогабаритни тротилови изделия. Предстоят преговори за присъединяването на института към работните групи от специалисти, които създават и усъвършенстват стандартите на НАТО.

Решението на Стефов да вложи средства в полигон на МО на България е част от дългосрочната му визия за директни инвестиции в родината си, уточниха от компанията.

През август 2021 г. на "Централен артилерийски полигон - МО" бяха проведени тестове по стандарт NATO STANAG 4569 - ниво 4a и 4b за защита от взрив 10 кг. тротил и 50 кг. тротил страничен взрив. Предмет на сертифицирането беше тактическото превозно средство РИЛА 4х4 XTREME MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected). Изпитанията продължиха и през ноември 2021 г. с уникален страничен взрив със 100 кг. тротил съгласно NATO STANAG 4569. РИЛА 4х4 XTREME MRAP отново отговори на критериите за оценка и е най-лекият и бърз MRAP на пазара в своя клас днес.

ИАГ е основана през 1996 г. В компанията днес работят над 1000 души. Най-голямата голямата производствена база е в Обединените арабски емирства, а останалите са в САЩ, Канада и Турция. Филиали на компанията има в България, Великобритания, Ирак, Пакистан и Южна Африка.

ИАГ осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, както и за ООН и НАТО, в страни с повишена нестабилност. Компанията беше избрана и от "НАСА Спейс Екс" (NASA Space X) със своя брониран автомобил "Сентинъл" (Sentinel ARV) за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на компанията се ползват от гранична полиция, за омиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света.

ИАГ е сред първите производители в света с най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили - BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: