Голямото пътуване предстои: 320 хил. българи стягат куфарите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:01 / 30.08.2022
655
320 000 българи ще пътуват покрай 6 септември, като за целта ще слеят почивката с уикенда. Това заяви пред "Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

От тях 60 000 ще изберат чужди курорти, като хитовата дестинация е Турция. Причината според Драганов са ниските цени там.

Най-много българи ще почиват на Черноморието - Поморие, Ахелой, Созопол, Приморско, Каварна. Те търсят предимно къщи за гости и малки семейни хотели с балнео, спа и уелнес.

"Те са предпочитани заради качественото обслужване и традиционната българска кухня, ястия, приготвени на пещ. Обгрижването на клиентите е на ниво“, коментира Драганов.

Намаления

В планините пък ще бъдат посетени 460 обекта, като много от почиващите предпочитат да правят преходи. Предпочитани дестинации за 6 септември ще са и Банско, Пампорово, Мальовица, Велинград,

Вече е факт и първото намаление на цените на пакетите. От 1 септември пък почивката ще ни излиза с 30% по-евтино, а от 15 септември спадът ще е с 50%.

Равносметка

Според Драганов летният туристически сезон се е оказал много успешен въпреки негативните прогнози в началото на годината.

"Първоначално очакванията бяха за стагнация заради войната в Украйна и напрежението в Черноморския регион. В бранша се надяваха да се възстановят чартърните полети и това наистина се случи. Така че независимо от затрудненията, които имаха големи европейски летища заради лимитиране на полетите, страната ни не беше засегната в това отношение. Напротив, имаше голям интерес към летище Варна и летище Бургас“, каза Драганов. Така в сектора ще отчетат с 8,5% повече приходи в сравнение с предишния сезон. Най-голям ръст тази година има при туристите от Великобритания и Скандинавия. Родното Черноморие е предпочитано и от поляци, чехи и унгарци. Спад има при почиващите от Германия.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Сливенската епархия направи своя избор, ред е на Синода
Участничка от "Игри на волята" претърпя ужасяващ инцидент, възста...
Пейков за електромобила си: Стигам със зор от Пловдив до София, н...
24-годишният Окан загина в Нидерландия при нелеп инцидент
Колко ще ни струват компотите тази година?
След второто бягство: Говори мъжът, който намери Сашко от Перник


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).