Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Горивата ще продължат да поскъпват до края на годината
Автор: Екип Burgas24.bg 11:37 / 07.10.2021Коментари (0)900
©
Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев прогнозира за "Хоризонт“, че горивата за автомобилите ще продължат да поскъпват поне до края на годината заради по-високите цени на петрола и природния газ на международните пазари. От началото на годината бензинът и дизелът са се повишили с около една трета.

Възможностите за задържане на цените са почти изчерпани, стана ясно от думите на Живодар Терзиев:

"Покачването на колонките изостана в сравнение с ръста на международните цени и това е благодарение на стоковите наличности от май-юли, които в август и септември бяха реализирани. В момента обаче не виждам особена алтернатива за понижение или за задържане на тези цени. След срещата в понеделник на ОПЕК и ОПЕК+, които няма да увеличат добива, тенденцията е към устойчиво повишение, то най-вероятно покачването ще продължи през следващите няколко седмици или до края на месеца. Какво ще се случи в ноември и в декември, дано не е тежка зимата и студена“.

Най-голямо увеличение има при пропан-бутана - с 50 процента, но Терзиев прогнозира, че в следващите няколко месеца пропан-бутанът ще остане най-евтиното гориво.

"Пропан-бутанът ще остане по-социално и по-евтино гориво. Колкото и да поскъпне, той ще бъде алтернатива и своеобразен отдушник към цените на бензина.“

Въпреки своите предимства обаче според експерта това гориво ще стане "невъзможно за използване“ от момента, в който от 2023 г. всички моторни горива ще бъдат изчислявани на база замърсяване с въглероден двуокис.

"Въпреки своите предимства и щадящата си позиция към околната среда, просто защото това е политиката на ЕС.“

"Нещата, които си представя Европа и нещата, които е възможно да изпълни България, са различни и паралелни вселени. Ако ние продължаваме да обещаваме стриктно и да изпълняваме, без да си даваме сметка какво ни очаква, ще имаме подобни проблеми каквито в момента изпитват от Маришкия басейн и производителите на въглища“, предупреди Живодар Терзиев.

По думите му увеличението на акциза от 2023 година ще е драстично.

"На второ място, представянето на мобилността, свързана изцяло с електрификация, е почти невъзможно. Всичките тези мерки по енергийна ефективност и по предоставяне на алтернативни горива, особено увеличаване на процента на ВЕИ в горивата, водят до една много неприятна математика, която ще покачи цените в пъти. Тогава това увеличение на дизеловото гориво 2-3 или 5 стотинки в рамките на последните няколко месеца ще ни се стори като детска игра. Увеличенията ще бъдат с лев и повече, сравнено към цените на горивата към настоящия момент.“

Затова от Българската петролна и газова асоциация настояват държавата да предприеме мерки.

"Поетапно в следващите десет години вдигането на акцизните ставки, особено на компонентата, свързана с въглероден двуокис. Не забравяйте, че България е на най-ниски нива по акцизи и всяко ново минимално ниво, което е доста по-високо от нашето, задължително ще ни вдигне цената. На второ място държавата да предприеме като лично убеждение и нужда да инвестира в електрозарядни станции и да направи нужните крачки към водородна трансформация, защото всичко това е на книга в момента“, заяви председателят на БПГА Живодар Терзиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: