Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Горивата ще скачат заради слама, кочани и водорасли
Автор: Екип Burgas24.bg 09:04 / 30.01.2023Коментари (0)355
©
При зареждането на автомобила с всеки литър бензин или дизел ще сипваме и биогорива от суровини като слама, кочани от царевица или водорасли. Това е изискване на Европейската комисия, което ще бъде въведено и в България, и ще доведе до поскъпване на горивата с няколко стотинки, пише "Труд".

В парламента вече е внесен проект на Министерски съвет за промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. И в момента има изискване към бензина и дизела да има биодобавки - при дизела биокомпонентата трябва да е поне 6%, а при бензина - 9 на сто. Но промените предвиждат от 1 септември 2024 г. поне 2% от дизела да са биогориво от ново поколение от суровини тип “А". А от 1 март 2025 г. поне 1% от бензина трябва да е биогориво от ново поколение от суровини тип “А".

Биогоривата от ново поколение от суровини тип “А" може да са произведени например от водорасли, отглеждани на сушата, слама, животински тор, гроздови джибри и винена утайка, орехови черупки, шушулки, кочани, биомаса в производствени отпадъци, които не може да бъдат използвани в производството на храни. Биогоривата от отработено олио се считат за горива от суровини тип “Б". Те ще продължат да бъдат добавяни към бензина и дизела, но с промените се въвежда изискването и за използване на горива от суровини тип “А".

Изискванията за биогоривата са изцяло европейски, коментира, Светослав Бенчев, главен юрист на Българска петролна и газова асоциация. Предложените промени в Закона за енергията от възобновяеми източници са направени, за да изпълним директива на ЕС, която е приета преди няколко години. Тази директива в момента вече се преработва, допълни той.

Напълно възможно да се ограничи още производството на биогорива от старо поколение, което означава повече биогорива от ново поколение и съответно по-високи цени, каза Светослав Бенчев. Целта на промените е при производството на биогорива да не бъдат използвани суровини, които може да се ползват в хранителната индустрия.

Не е ясно къде ще бъдат произвеждани биогоривата от ново поколение, които ще трябва да бъдат добавяни към бензина и дизела. В България производител на биоетанол от суровини от тип “А", който ще трябва да бъде добавян към бензина, няма със сигурност, обясни Светослав Бенчев. За новия биодизел в България има една експериментална инсталация, която до тогава би трябвало да е готова, но дали ще бъде не мога да кажа, допълни той.

Но производството със сигурност е много по-скъпо отколкото на нормалните биогорива, заяви Светослав Бенчев. Традиционни биогорива се правят например от рапица. Сега за гориво от ново поколение се приема и произведеното от отработено олио. За тези горива има суровина. Докато за горивата от суровини тип “А", каквито изисквания ще бъдат въведени, суровината липсва.

Не знам откъде ще внасяме новите биогорива, каза Светослав Бенчев. В региона около България няма производител на биоетанол от суровини от тип “А", който ще трябва да бъде добавян към бензина.

“Имаше една експериментална разработка в Италия, от която май нищо не се получи. Такова производство няма. Това е типично административно наложено решение. Няма още технология за производството. Има някакви теоретични разработки", каза Светослав Бенчев.

Как новите изисквания ще се отразят на цените на бензина въобще не мога да кажа, защото такова производство просто няма, допълни той. По отношение на дизела - количеството, което ще трябва да бъде добавяно към всеки литър не е голямо, но ще има поскъпване с няколко стотинки, каза Светослав Бенчев. Със сигурност този тип продукти са поне два-три пъти по-скъпи от сегашното ново поколение, което използваме, произведено от мазнина, обясни той.

От 5 февруари спират руските нефтопродукти

В Европа може да има проблем с дизела

У нас се очакват всичко да бъде наред

От 5 февруари влиза в сила забрана за внос в ЕС на нефтопродукти от руски петрол. В резултат в Европа може да има някакви проблеми, но в България поне докато работи рафинерията в Бургас няма да има недостиг на бензин и дизел и всичко ще бъде наред, каза Светослав Бенчев, главен юрист на Българска петролна и газова асоциация.

В Германия и в момента 15% от вноса на дизел е с руски произход. В Австрия около 20% от дизела се произвежда в Унгария, който също е от руски нефт, а от 5 февруари има забрана Унгария за изнася за страни от ЕС нефтопродукти, произведени от руски петрол. Така че в Европа може и да се усети забраната на вноса на руски нефтопродукти, но в България, поне за момента, се надяваме, че всичко ще бъде наред, каза Светослав Бенчев.

В изпълнение на изискванията на ЕС парламентът вече реши, че от 5 февруари от България може да изнасят нефтопродукти от руски нефт само за Украйна и то при положение, че те бъдат използвани там. Освен това някои остатъчни продукти от производството на бензин и дизел ще може да бъдат изнасяни за страни извън ЕС, защото използването им в страните от ЕС е забранено или няма търсене за тях.

Няма опасност голяма част от дизела от рафинерията в Бургас да бъде изнесен за Украйна и за има дефицит на пазара в страната. И в момента ситуацията е подобна - има голям износ на дизел към Украйна, но няма никакви сътресения на пазара, обясни Светослав Бенчев.

Правят нефтопровод Александруполис-Бургас

Доставяме неруски нефт по тръба от Гърция

Маршрутът през Босфора не е сигурен

Идеята да бъде изграден нефтопровод Александруполис-Бургас, лансира не отдавна служебният министър на енергетиката Росен Христов. Идеята е по него да получаваме неруски нефт и то от различни източници, не само от района на Черно море, без танкерите да трябва да преминават през Босфора.

Друг разумен начин, чисто търговски, за доставка на неруски нефт не виждам, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Доставките на нефт за рафинерията в Бургас трябва да са абсолютно регулярни. За да използваме неруски нефт, единственият начин доставките да са регулярни е чрез нефтопровод, обясни Светослав Бенчев.

В момента доставките на руския нефт стават чрез четири танкера. На всеки три дни един танкер трябва да докарва нефт в рафинерията в Бургас, ако има забавяне от няколко дни, може да се стигне до недостиг на горива на пазара. Един от най-големите износители на петрол е Саудитска Арабия. Но ако решим да заменим руския нефт с такъв от Саудитска Арабия, танкерите ще трябва да изминават над 4000 км.

За да има доставки на всеки три дни в “Росенец", само в едната посока трябва да има поне седем танкера, които пътуват един след друг. По-големите разходи за транспорт ще доведат да поскъпване на горивата в страната. Освен това винаги има риск Босфорът да бъде затворен. Само преди две седмици движението през Босфора временно беше преустановено, заради заседнал товарен кораб, плаващ от Украйна. Заседналият кораб е дълъг 142 метра и превозваше 13 хил. тона грах за турското пристанище Мерсин.

Спадът при дизела е с 40 ст.

Бензинът поевтиня с 30 ст. за литър за три месеца

През последните дни има повишение

Бензинът поевтиня с около 30 ст. за литър през последните три месеца. Спадът на цените на дизела за същия период е още по-голям - около 40 ст. за литър.

В края на октомври миналата година литър бензин струваше средно 2,95 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net. Сега цената на бензина е средно 2,62 лв. за литър. Подобна е ситуацията и при дизела. Преди три месеца средната му цена беше 3,35 лв. за литър, а сега е 2,96 лв.

Движението на цените на горивата не е само в посока надолу. През последната седмица бензинът поскъпна с около 2 ст. за литър, а повишението на цената на дизела е с 3 ст. за литър. Причината за това е поскъпването на петрола, обясниха експерти от бранша.

Рафинерията в Бургас използва руски петрол, който през последните десетина дни действително е поскъпнал с 3-5 долара за барел.

Цената на руския петрол “Уралс" обаче остава под 60 долара за барел. За последно цените на руския петрол са били такива на 8 февруари 2021 г. Но тогава бензинът и дизелът в страната са стрували средно по 1,89 лв. за литър. Дори да вземем предвид поскъпването на долара спрямо лева оттогава насам, цените на бензина и дизела при настоящите цените на руския петрол би трябвало да са около 2,10 лв. за литър.

По-високите цени на горивата представляват свърхпечалба за бургаската рафинерия, която парламентът реши да облага допълнително. По-високите приходи в държавния бюджет обаче няма да стигат до шофьорите, както през миналата година с отстъпката от 25 ст. за литър. Сега служебното правителство се опитва да въведе помощи под формата на ваучери, но те ще бъдат давани само на хора с ниски доходи, а не на всички шофьори.

Слагат в храни скакалци и домашен щурец

Европейският съюз през миналата седмица позволи в храни да бъде използван прах от домашен щурец. В храни може да бъдат слагани и скакалци и ларви на брашнения червей. Прахът от домашния щурец ще може да се слага във всички възможни храни. В хляба и кифлите, в тестените изделия и миксовете за кексове, в сосовете и супите, в заместителите на месото и млякото, в картофените продукти или в шоколада, но и в други продукти. В такъв случай продуктите не могат да бъдат етикетирани като вегански или вегетариански.

Все още обаче не е ясно дали и колко бързо тези продукти ще се наложат на пазара. Досега гамата от храни с насекоми е “наистина много, много малка пазарна ниша", обяснява специалистът по хранителна химия Армин Валет от Консултантския център за потребителите в Хамбург. В момента в Германия се предлагат само няколко продукта с малки количества насекоми - десертчета или макарони. До използването на прах от насекоми за производството на бисквити или брашно скоро няма да се стигне, казва Валет.

Насекомите трябва да бъдат обозначени като съдържание върху опаковката на продуктите. Европейската комисия пояснява: “Всеки може сам да реши дали да купува храни, произведени от или съдържащи насекоми." От своя страна Валет призовава за ясно етикетиране върху опаковките. И то по начин, който е лесноразбираем за всички. Например “бисквити с насекоми" или “паста с насекоми".

Както и много други храни, в редки случаи прахът от насекоми може да предизвика алергични реакции. Например при хора, алергични към раци, мекотели и акари.Още по темата: общо новини по темата: 412
20.03.2023 »
17.03.2023 »
16.03.2023 »
21.02.2023 »
20.02.2023 »
13.02.2023 »
предишна страница [ 1/69 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
Катастрофи в София
Мигрантски натиск към България
Банкова криза в САЩ
Автомобил се вряза в метростанция до столичен мол, има загинали
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
тел.: 0887 45 24 24
office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
©2008 - 2022 Медия груп 24 ООД. Burgas24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Burgas24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: