Готова е програмата на МО за развитие на отбранителните способности на страната до 2032 година

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:20 / 30.04.2023
634
Министерството на отбраната публикуваха доклад, който показва програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България до 2032 година. 

Тя осигурява приемственост и надгражда започналия с приетата от Народното събрание през 2015 г. "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020" процес на стратегическо преосмисляне на отбранителната политика и изграждане на адекватни на предизвикателствата на стратегическата среда отбранителни способности.

Целта на настоящата Програма е да определи стратегическата рамка и основните

параметри на отбранителната политика, като осигури изграждането и поддържането на адекватни на рисковете и заплахите отбранителни способности на Въоръжените сили до 2032 г., а в някои направления и отвъд този хоризонт.

Този стратегически документ на отбраната определя минимално необходимите

отбранителни способности на Въоръжените сили за изпълнение на приетото ниво на политическа амбиция за тяхното използване. Той задава параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г., чрез ангажиране на политическите, икономическите, технологичните, информационните, военните и гражданските ресурси на страната. Отчетени са и протичащите процеси на стратегическо преосмисляне в НАТО и ЕС.

Програма 2032 ще послужи за основа при разработването на "План за развитие на

Въоръжените сили на Република България до 2026 г.“, последващ План за развитие на Въоръжените сили за периода от 2027 до 2032 г. и за дългосрочен "Инвестиционен планпрограма до 2032 г.“

Цялата програма: https://www.mod.bg/bg/doc/programi/20210121_Programa_2032.pdf

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).