Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гответе се: Потребителската такса при лекар ще стане близо 8 лева
Автор: Екип Burgas24.bg 14:41 / 24.02.2023Коментари (2)994
©
Лекари искат потребителска такса в размер на 1% от минималната заплата, съобщават от съсловието след проведена дискусия по темата.

Лекари от различни специалности настояват за повишаване на потребителската такса до 1% от МРЗ;

·  НЗОК или социалното министерство да покриват таксата на освободените;

·  Лекарите недоволни, че държавата им вменява социални дейности без заплащане.

Потребителската такса за посещение при лекар да стане 1% от минималната работна заплата. Около това становище се обединиха голяма група лекари в онлайн дискусия за специалисти, която се провежда в професионалната медицинска платформа CredoWeb. Медиците искат още, НЗОК или социалното министерство да започнат да покриват пълната сума на таксата за социалните групи, като децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др. Темата на дебата е "Каква потребителска такса при лекаря е реална, допустима и справедлива“.

Освобождаването от такса на тези групи в момента води до прехвърляне на социални дейности към лекарите, смятат участниците в дискусията. Нашата работа е диагностика и лечение, а не да компенсираме работата на институциите, коментира педиатър.

Друг детски лекар допълва: "Като педиатър с над 1000 деца в практиката бих коментирала, че сме крайно ощетени. Едно дете идва от един до три пъти на преглед за едно заболяване, а платен е само профилактичният преглед – веднъж годишно за деца над 7 години. Лично не одобрявам наличието на касичка в лекарски кабинет. Би трябвало здравната каса да заплаща всеки преглед с различна сума според типа на прегледа.“

"Много от освободените от такса за заболяване са работещи и не са социално слаби.  СИМП  преглежда основно тежко болни хора, освободени от такси, като често при тях се налагат повече от заплащаните от НЗОК един първичен и един вторичен преглед“, допълва друг участник.

Лекарите споделят, че в гилдията тлее натрупано недоволство през годините заради факта, че социална политика се прави чрез лекарите, които в доболничната дейност са принудени да се регистрират по търговския закон и да реализират приходи. Участниците изказват дори готовност за протести, ако проблемът с потребителската такса не намери решение в обозримо бъдеще.

В дискусията предишният председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев напомня, че потребителската такса е замислена като форма за co-payment - вид доплащане, с което да се саморегулира желанието за ползване на услуга, за да не се стига до свръх-употреба. Според него трябва да има плавно повишаване на таксата, което да стане на няколко стъпки.  

Сред неговите колеги обаче преобладава мнението, че таксата няма за цел да регулира потока на пациенти, към кабинетите, а има дофинансираща функция. Медиците отбелязват, че без тези пари заплащането им би било прекалено ниско и не би покрило разходите им. Те напомнят, че през последните години цените на режийните, като ток и вода, са се вдигнали многократно, увеличени са и данъците.  

Поне 5000 лв. за оборудване на кабинет на общопрактикуващ лекар 

Бивш общопрактикуващ лекар от Златица разказва, че за да оборудваш една практика са необходими минимум 5000 лв. за консумативи като хартия, ЕКГ, такса за медицински софтуер, ток и вода, заплата на медицинска сестра, осигуровки и др. Освен това лекарите плащат и наем за помещение. В същото време капитацията е 1,50 лв. на пациент.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Така пишете все едно ОПЛ не взимат пари от касата на месец за всеки един регистриран при тях пациент. Значи аз, ако не ида парите за мен пак постъпват, нали? Ако ида два пъти в годината на лекар, защо този ОПЛ да взима пари 12 месеца, а не 10?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: