Готвят големи промени за плажовете ни!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
16:09 / 09.08.2018
1692
Морските плажове у нас нас да бъдат разделени на на 4 основни групи. Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане изменения и допълнения на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предложенията към законопроекта за редакцията на нормативния документ могат да се подават до 7 септември, уточнява "Монитор". За първите три от тях се предлага и създаването на съответни подгрупи.

Предвижда се включването на съответен морски плаж в определена група да се прави въз основа на минимален набор от обективни критерии, отразяващи: географското му разположение, степента на урбанизация на териториите прилежащи към него, природно-климатичните и екологични характеристики, влияещи върху посещаемостта му и близостта на морските плажове до туристически дестинации, в т. ч. до туристически обекти.

В предложените текстове е записано още, че морските плажове следва да се разглеждат като ограничен ресурс. В тази връзка се предлага определянето на съответна подгрупа на морски плаж, като допълнително ниво на специфициране да се извършва въз основа на данни, отразяващи като минимум характеристики, свързани с: легловата база в прилежащата или разположената в близост урбанизирана територия; възможния максимален брой плажни места; преобладаващия релеф на брега, ограничаващ плажната ивица; изградената инженерна инфраструктура в зоната до морския плаж; вида на морското дъно в определената за използване зона; екологичните характеристики на плажа; и други специфични показатели, които ограничават или дават възможност да служат за развитието на специализирани видове туризъм.

Със законопроекта се предвижда изрично, че заповедите на министъра на туризма, с които се нарежда провеждането на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на морските плажове - изключителна държавна собственост, подлежат на предварително изпълнение. Според вносителите така ще се гарантира ефективното реализиране на правата и задълженията по договорите и ще се повиши правната сигурност.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).