Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гранична полиция ще докладва на НОИ, ако човек напуска България, докато е в болнични
Автор: Екип Burgas24.bg 21:28 / 17.02.2020Коментари (0)9857
© Burgas24.bg
Редовни и внезапни проверки, връщане на пари и допълнителни финансови глоби, контрол както от страна на работодателите, така и от страна на граничните служби. Това са част от предложенията на правителството как да се реши проблемът с фалшивите болнични листове в страната.

Пакетът включва 20 мерки, като до два месеца се планира да бъде изготвен правилник с нови отговорности на регионалните съвети от местните здравни инспекции. Идеята е те да могат да упражняват контрол върху издаваните болнични листове и да установяват кои от тях са фалшиви, пише  "24 часа“. Въпросните предложения се планира да бъдат обсъдени с работодателите и синдикатите на следващия Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Регионалните съвети вече ще имат право да разпореждат извършването на планирани и внезапни проверки за спазване на определения в болничния лист режим на лечение, според предложенията. Инспекциите ще се правят и по сигнали от граждани и шефове. Ако болният трябва да се лекува в лечебно заведение, а лежи на плажа, ще трябва да върне парите за целия период. Освен това представителите на съветите ще проверят здравословното му състояние при друга лекарска комисия. Ако се докаже, че не е болен, злоупотребилият ще бъде глобяван.

Министерството на здравеопазването пък ще възлага проверки от агенция “Медицински надзор" как се поддържа документацията за здравното състояние на работещите. Освен това ще се създаде и информационна система за контрол и мониторинг на решенията за болнични в реално време. Целта е бързо да се хващат измамите.

Здравното министерство пряко ще наблюдава санкциониращата дейност на местните здравни инспектори. Сега такива санкции се налагат изключително рядко и по този начин се губи дисциплиниращият ефект върху органите на медицинската експертиза. В отчетните документи ще бъдат въведени полета, в които да се записва номерът на болничния лист. Целта е да се правят контролни справки от компютрите.

Предложените от правителството мерки съдържат и точка, според която издаваните занапред болнични да са по-кратки. Продължителността на временната неработоспособност с болничен лист от лекарска комисия се понижава от 30 на 20 дни. Дните, през които е възможно даден служител да е в отпуск по болест без прекъсване, се намаляват от 180 на 120.

След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването ще се ходи на ТЕЛК. Заложено е да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни.

Максималната продължителност на болничните от личен лекар, а не от лекарска комисия, пък се понижава от 14 на 7 дни. Ако за това време служителят не оздравее и му трябва още болничен, то ще трябва да отиде отново при линия си лекар. За една година джипито ще има право да предписва до 20 дни с прекъсване. В Закона за здравето ще се създадат текстове, с които ще могат да се оспорват и болнични, издадени от личните лекари. Досега бе възможно да се оспорват само тези от лекарските комисии.

Националният осигурителен институт (НОИ) и работодателят няма да плащат обезщетение, ако призован болен не се яви пред лекарска комисия. Освен това за профилактични прегледи вече няма да се издава болничен, а служебна извинителна бележка от лекаря, в която ще се посочва часът на явяването и на приключването на изследването или прегледа.

Работодателите също ще бъдат включени в интегрираната информационна система, за да получават информация в реално време, ако на техен служител бъде издаден болничен лист. Така при съмнение, че става въпрос за фалшификация, те веднага ще могат да обжалват документа.

Листът да се подписва и от лекар, с когото работодателят има сключен договор, е още една от мерките срещу злоупотреби. Дадена компания може да сключи договор с лечебно заведение, в което да изпраща за повторна експертиза своите служители, но това ще става само с личното им съгласие.

Гранична полиция пък ще докладва веднага на НОИ, ако даден човек напуска България, докато е в болнични. За целта граничарите също ще имат достъп до системата.

Предложенията за справянето с фалшивите болнични целят да се намали рекордната сума, изплащана за обезщетения по болест, които в момента са в размер на 463 млн. лв. Анализ на НОИ установи, че през 2010 г. са издадени 1.5 млн. болнични листове, докато през 2018 г. те са скочили до 2.2 млн. броя.

В петък стана ясно, че държавата отказва да поеме плащането на първите 3 дни от болничния, както искаше бизнесът. Работодателските организации обаче категорично не приемат компаниите в България да продължават да плащат първите 3 дни от болничните. Именно затова предложиха компромисен вариант – тази година държавата да поеме 3-ия ден, а догодина и 2-ия. Държавата обаче също не иска да плаща за първите три дни, тъй като това би струвало допълнителни 200 млн. лв. от бюджета.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: