Грижата за инвалиди дава стаж за пенсия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:43 / 17.07.2015
578
Грижата за деца с над 90% увреждане от баба или дядо, ще се зачита за осигурителен стаж, нужен за пенсия. Това решиха депутатите от социалната комисия в НС, които гласуваха на второ четене промените в КСО, касаещи пенсионната реформа, пише в. "Монитор".

За да се възползват от тази възможност бабите и дядовците, които се грижат за инвалид трябва да са безработни и да не получават пенсия. Тази промяна ще има много положителен ефект за родителите на деца с увреждания, които ще могат да се върнат на работа, докато безработните баби се грижат за децата, коментира един от вносителите на текстовете-Светлана Ангелова от ГЕРБ. 

Според промените преди да излезе в заслужен отдих, бабата или дядото полагал грижи за близък с увреждане, вноските му за пенсия ще бъдат покрити от държавата. Досега такава възможност имаше за майките и съпругите на хора с увреждане.

Частните пенсионни фондове да обявяват доходността на партидите на клиентите си веднъж на три месеца. Тези поправки в КСО пък внесоха междувременно членовете на комисията в НС, нищеща дейността на частните пенсионни фондове. Те предвиждат още от 5% на 3,75% да падне до 2019 година таксата, която се плаща от потребителя върху вноската. 

Предлага се намаляване на инвестиционната такса, която се плаща от потребителите. Досега тя бе до 1%, а депутатите искат поетапно да стигне до 0,75%. Към момента потребителите плащат 20 лв. при прехвърляне на партидата си от един фонд в друг. Предлага се тази такса да отпадне изцяло.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Президентът от Брацигово: От нас зависи да пренесем във времето в...
Какви мерки ще се вземат срещу преписвачите на Матури 2024?
Отличиха петима училищни директори с наградата "Св. Иван Рилски"
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Майката на простреляното в главата дете от Враца с първи коментар...
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).