Гроздан Караджов показа нови документи по казуса АМ "Хемус"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
20:38 / 20.07.2023
496
"Не мое беше решението, а беше колективно да не се прекратяват порочните незаконни инхаус договори“, каза бившият регионален министър и настоящ депутат от ИТН Гроздан Караджов прид bTV. 

По думите му това е решено на среща, на която са присъствали Караджов и негов заместник, финансовият министър Асен Василев и настоящият регионален министър Андрей Цеков като негов заместник, премиерът Кирил Петков и двама негови съветници, Лена Бориславова и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Това е протоколът на срещата – създава се работна група, която има за цел да изработи проектозакон под надслов "Закон за довършване на открадната магистрала“. Законопроектът важи за всички лотове на АМ "Хемус“ и има задачите да позволи довършването на строителните дейности при условия на сключените договори, инхаус договори и т.н.“, обясни Караджов. 

Той отговори на настощия регионален министър Андрей Цеков по повод казаното от него пред bTV, че предишните министри на регионалното развитие и благоустройството не са имали политическа воля и морална решителност инхаус договорите да влязат в съда.

"Доказателство №2 е писмо, което съм изпратил в първия месец, когато съм станал министър, то е адресирано до министър-председателя, финансовия министър и министър Рашков. В това писмо ясно съм заявил, че тези инхаус договори са сключени в нарушение на закона за обществените поръчки и следва да бъдат прекратени. Не само, че не съм бездействал, а съм информирал и Кирил Петков, и Асен Василев, и Бойко Рашков“, посочи Гроздан Караджов

По думите му именно мнението на Цеков е било да не се прекратяват инхаус договорите.

Караджов коментира и казаното от Цеков за сроковете за прекратяването на договорите.

"В закона за обществените поръчки в чл. 225 се казва ясно и точно, че когато едно възлагане с публични средства е направено без състезателна процедура, то може да бъде унищожено, но до два месеца от узнаването или не повече от една година от сключването на договорите. Първият договор е сключен през 2018 г., вторият – 2019 г., третият 2020 г. Аз съм станал министър много по-късно от това“, коментира той. 

Според Гроздан Караджов инхаус договорите могат да бъдат развалени, но не трябва.

"Това, което се случва в момента е, че изведнъж за всички тези договори ние ще платим 30% отгоре. Това са 1 млрд. лв. За 1,2 млрд. лв. е договорена цялата "Хемус“, т. е. без да построим нито един метър ще платим още една "Хемус“. Резултатът е, че всички магистрали, които строим сега ще станат с 2-3 години по-бавно и с 30% по-скъпо“, каза още Караджов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (104):
29.03.2024 Багерите се връщат на АМ "Хемус"
25.10.2023 Борисов с важен коментар за строителството на АМ "Хемус"
24.08.2023 Девет са обвинените за присвоените милиони от АМ "Хемус"
12.03.2023 Шефът на АПИ: 500 млн. лв. ще струва ремонтът на 100 км от проверените
пътища
11.03.2023 Гл. секретар на МВР: В строителството е потъвал огромен държавен паричен ресурс, който не е ползван по предназначение
25.01.2023 Георги Георгиев, ПП: Договорите по инхаус поръчките за "Хемус" са незаконни
Още новини от Национални новини:
Внимание! Боровата процесионка атакува вече и плодови дръвчета
Личните лекари може да започнат по-ранната ваксинация срещу коклю...
Напусна ни Антон Дончев
Остава само седмица, ако имате бизнес и искате да получите безвъз...
Д-р Бацелова предупреди: Тази болест е трудна за диагностициране ...
"Алфа Рисърч" за парламентарните избори: ГЕРБ-СДС са фаворит, ПП-...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).