Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гълъб Донев: Няма да забраняваме на неваксинираните възрастни хора да излизат
Автор: Екип Burgas24.bg 09:26 / 29.10.2021Коментари (0)1044
© БГНЕС
Според социалния министър Гълъб Донев въведените мерки дават резултат. 

"Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните граждани над 60 години. Зам.-здравният министър имаше предвид, че такава мярка е въведена в друга столица. Това за момента не се обсъжда у нас", заяви министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Гълъб Донев в ефира на "Здравей, България.

"Виждате, че броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки. Това води до откриване на много нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано. Това ограничава и разпространението на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени с вируса всъщност процентът постепенно започва да спада. Въведените в момента мерки дават резултат. Мерките гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде ограничено разпространението на вируса", заяви Донев.

Министърът припомни, че един заразен с делта варианта на коронавируса заразява други 13. За управляващите успех ще бъде, когато това число бъде ограничено под 10. Срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души.

"Въвеждането на тези мерки първо гарантират правата и свободата на хората да избират по какъв начин ще се ползват от всички права, така, че да гарантират живота и здравето на всички. Както и те самите да ползват всички права", добави вицепремиерът и подчерта, че с въведените мерки заведенията и местата за развлечение могат да работят на 100%, стига да осигурят пълна сигурност.

В отговор на изказвания на протестиращи от бизнеса, Гълъб Донев обясни, че служителите на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да представят зелен сертификат. По време на вчерашните протести се чуха призиви от бизнеса зелените сертификати да бъдат въведени и за служители в държавните администрации, което според министъра било вече направено.

"Всяка седмица извършвам мониторинг на служителите в министерството, дали са ваксинирани и преболедували, как се развива ситуацията. Служителите в системата на МТСП над 65% са ваксинирани или преболедували", подчерта той. Според него щом мярката е за всички, то това означава, че тя трябва да важи и за депутатите, но решението трябва да бъде взето от председателя на Народното събрание.

"Кодексът на труда дава възмоност да се ползва и платен, и неплатен отпуска. За тази година е въведено в законодателството, че до 90 дни неплатен отпуск се зачита за осигурителен стаж. Така, че служителите, които ще бъдат в неплатен отпуск, не губят социално-осигурителни права. При ползване на отпуск, това става чрез договореност между страните. В тази ситуация, мисля, че няма работодател, който да не разпише отпуск", обясни още социалният министър.

Той обясни, че работодателят няма право да удържа от заплатите на служителите пари, които е дал за тестове. Те се вписват като разход на фирмата за грижа за служителя. Тези разходи трябва да бъдат поети от работодателя, категоричен бе министърът.

"Мярката 60 на 40 е за паднал оборот и от нея най-често се възползват хотелиери и ресторантьори. Тези, чиито оборот е паднал, попадат в тази мярка и могат да я използват. Родителите, които излизат в отпуск, за да гледат децата си, които са в онлайн обучение, могат да подадат заявление към дирекция "Социално подпомагане", каза още министърът.

Донев посочи, че се следи наличието на кислород в болниците. Правителството и здравният министър за в готовност при нарушаване на доставките да се спре износът на кислород и да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: