Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гърци, сърби и КГБ правят опит за кражба на История славянобългарска
Автор: ИА Фокус 12:47 / 12.01.2023Коментари (1)662
©
"Освен сърбите и гърците, и КГБ правят опит за кражба на История славянобългарска". Това каза историкът Иван Тренев в дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус" във връзка с операция "Маратон" от 1981.

"След 1981, когато бе провалена националната ни програма за честване на 1300 години от създаване на българската държава, са били установени редица опити за унищожение на българските национални ценности, които са символи на българската национална идентичност и в този смисъл, това означава посегателство върху нашата национална сигурност", смята историкът.

Тренев разказва още, че в този период е бил направен опит за унищожение на ръкописа, намиращ се и до днес в Света гора, манастирът "Георги Зограф", така целта на тази операция  е била изцяло спасяването на история славнобългорска и опазване на културното ни наследство.

"Взето е решение на най-високо равнище да бъдат изработени три копия на Паисиевата история, които по никакъв начин да не бъдат разпознати като такива. Копията ги изработва художникът Евгений Босяцки", допълни той.

Тренев уточни, че разузнавачи от държавна сигурност предлагали книгата да бъде изнесена нелегално от Зографския манастир и съхранена на територия на България.

"Истинският ръкопис на Паисиевата история е открит в самия Зографски манастир в един специален тайник, наречен "Ризница", за който знаят само определи монаси в манастира. Без знанието на тогавашния библиотекар на Зографския манастир, Йеромонах Пахомий, на мястото на Паисиевата история се поставя първото копие", каза още историкът.

Второто копие-заблуда бива изнасено на територията на Република Гърция, а третото копие след няколко дни е изнесено от агенти на КГБ, като всичко това се случва само за седмица, завърши Тренев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ДС винаги е боравило с термина "врагове", за да оправдае собствените си грешки, а тези истории с наплива от чужди служби горещо копнеещи да ни откраднат оргинала, може да ги запазят за по-наивните. Колегата е пропуснал да доразкаже историята с кражбата на "История славянобългарска", колко добре е пазеха в частния сейф на Бриго Аспарухов сред прахоляци и влага. Срамна история е цялата разработка, срам за ДС, срам за изпълнителите, срам и за целия наш народ.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: