Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ханке за въвеждането на еврото у нас: Помислете си добре! Ще има хаос, не ползи
Автор: Екип Burgas24.bg 20:10 / 04.07.2021Коментари (8)2589
© Нова тв
Наричат го “баща" на българския Валутен борд, бил е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, а през 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine.  Днес той е професор по приложна икономика към Университета "Джон Хопкинс“ в Балтимор. Гост в "Събуди се“ е професор Стив Ханке. 

- Професор Ханке, как бихте обяснили на един средностатически българин как ще се промени живота му, ако страната ни приеме еврото?

- Ние не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема. Имаме система на Валутен борд, която беше въведена през 1997. Това спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно. Така че българите трябва да се запитат – защо Ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в посткомунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията.

Те игнорираха корупцията. Това важи и за България. Този план за присъединяване към еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи.  Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция.

- И все пак, много икономисти тук твърдят, че приемането на еврото ще донесе основно позитиви: стабилност, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за държавата, повече инвестиции и по-високи доходи. 

– Никога не е имало официален доклад за това. Тези икономисти не знаят какво говорят. Те просто ви хвърлят прах в очите. 

- Заговорихте за отклоняване на вниманието от същественото, но в България сега управлява служебно правителство, чийто мандат скоро ще приключи. 

– Това е друга прекрасна измислица в България. Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. Сега се осъществява точно това, което Борисов и неговите министри започнаха да правят посред нощ, когато COVID кризата избухна и всички бяха притеснени от вируса. Точно тогава те вкараха темата за еврозоната в играта. 

Цялото интервю гледайте във видеото



Още по темата: общо новини по темата: 350
28.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.07.2021 г.
0
 
 
много е прав този ханке. така ще ни завлекат в блатото, че ще се чудим после как да излезем. само ни лъжат и мажат очите. не знам някой който е въвел еврото и да се е оправил. а като имаме предвид нашите политици колко са корумпирани затъването ни е в кърпа вързано. някои са против валутния борд но е по-добре откокото да въведат еврото. има държави които не са приели еврото и няма да го приемат. ще станем толкова бедни че ще сме за смях пред всички.
-1
 
 
И в какво точно ще се изрази хаоса ? Нека обясни кое точно ще стане по кофти ? Щото тоя малоумник не обясни какъв беше хаоса в Словакия или Балтийските страни.И те са посткомунистически страни ,приеха еврото след другите и не виждам да са минали през хаос. А за смяна на модела.Тоя задник само на едно място ли е преподавал/работил ??? Не е ли наясно какво е доброто с общоЕвропейската валута. Да си гледат долара!
+3
 
 
Кукловода е шофьор на самолет и протежето Пламен Узунов,на Ангел подставеното лице брат,и на бай Митьо,шофьора синове,пушат пури и пият ром с телефони на далеко.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: