Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хапче, което всички пием, се оказа със страшни странични ефекти
Автор: Георги Кирилов 09:04 / 27.12.2021Коментари (0)5278
©
Едва ли има човек, който да не е посягал към парацетамола. Но това лекарство има странични въздействия, които остават незабелязани: парацетамолът влияе дотолкова на психиката, че е в състояние да промени характера ни, пише "Дойче веле".

В зависимост от дозировката лекарства като ибупрофен, аспирин или парацетамол могат безпроблемно да се взимат и без рецепта. Но много от хората, които приемат по-големи количества парацетамол, не са наясно с възможните странични ефекти и последствия. При това парацетамол нерядко се дава и на малки деца.

Този медикамент в никакъв случай не е безобиден, казва д-р Герхард Мюлер-Швефе, експерт по болкоуспокояващите медикаменти. "Парацетамолът може да увреди черния дроб, а на децата често се дават твърде големи дози."

Решаваща е именно правилната дозировка. В противен случай може да се стигне до тежки увреждания на черния дроб и дори до спиране на функциите му, предупреждава Мюлер-Швефе.

В зависимост от това какви количества парацетамол се приемат и за какъв период от време става дума, може да се стигне дори до зависимост от медикамента. Парацетамол влияе най-вече на централната нервна система - тоест, на мозъка и на гръбначния мозък. Това дълго време не се знаеше, изтъква Мюлер-Швефе.

"Благодарение на напредъка в научните изследвания междувременно знаем, че в гръбначния мозък парацетамолът атакува система, която отговаря за контрола над болката."

Тялото ни разполага с различни системи за реакция при болка, една от които е т.нар. морфинна система. С други думи: в рамките на реакциите си за контрол на болката човешкото тяло произвежда морфин. В кризисни ситуации това производство се активизира и може да ни защити, тъй като намалява и потиска болката.

Когато се приема парацетамол, това допълнително намалява болките. Но същевременно има странични ефекти, които в повечето случаи остават незабелязани. "В емоционален план се установява един вид невъзмутимост - не се реагира нито положително, нито негативно", обяснява д-р Мюлер-Швефе и дава следния пример: "Не се проявява например особено съпричастие при чуждо страдание. Същото е и когато някой друг се радва".

Това е един от ефектите на парацетамола, но има и други: "Взимат се прибързани решения, които не са добре обмислени - хората са по-склонни да рискуват", пояснява още експертът.

В едно от последните изследвания, посветени на ефекта от парацетамола, учените стигат до извода, че медикаментът влияе на човешкото съзнание и в краткосрочен план дори може да промени характера.

Изследователите са разпределили проучваните хора в две групи, като са ги поставили в определени ситуации. Едната група получила парацетамол, другата - плацебо.

Хората с парацетамол били склонни да поемат значително по-голям риск и реагирали много по-спокойно в сравнение с другата група. Но техните реакции изглеждали притъпени, не проявявали съпричастие или емпатия и дори наранявали чувствата на другите. Но и изпитвали по-малко страх.

"Има хора, които взимат парацетамол не само като болкоуспокояващо - те се интересуват именно от способността му да притъпява реакциите. Това определено би могло да бъде мотивация за редовен прием на този вид медикаменти", казва д-р Мюлер-Швефе.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: