Харчим по 30 лв. на дете за 1 юни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:21 / 30.05.2016
880
Средно по 30 лв. на дете излиза отпразнуването на 1 юни, показа проверка на "Монитор". Най-често родителите правят малък подарък на малчугана и го водят за почерпка с торта и други лакомства, които обичайно не се разрешават. 

Цените на играчките в търговските вериги започват от 10 лв. за топка и достига до няколко стотарки за акумулаторни коли и мотори, дронове и къщички за игра. За около 20 лв. може да се избере подарък с някой най-търсените и любими анимационни герои като "Маша и мечока", "Замръзналото кралство" и "Angry birds". Традиционните кукли Барби, плюшени играчки или колички ще открием за между 10 и 15 лв. Ако искаме да зарадваме детето с образователна игра, триизмерен пъзел или конструктор, ще трябва да приготвим близо 30 лв. Забавленията в детски кът ще ни струват поне 5-8 лв. за час игра.

Ако решим обаче да угодим повече на детето, харчовете за празника може да набъбнат двойно или дори тройно. Например подарък, развлечение в детски кът, плюс вечеря на родители и любима храна за малчугана може да достигне и 100 лв.

Но празникът може да ни излезе и по-евтино, ако изберем някои от безплатните развлечения, които се предлагат в различни градове. В столицата малчуганите могат да посетят безплатно две представления на кукления театър, както и детски панаир пред Народния театър. Във Варна и Бургас са подготвили за децата шоу в морските градини и мюзикъла "Алиса в страната на чудесата". За празника в Пловдив ще има панаир на занаятите, а в Плевен малчуганите ще могат да отидат на безплатен концерт.

Преди да купим подаръкът експерти съветват да внимаваме и да проверим дали играчката е годна за игра. Родителите трябва да търсят обозначения доказващи, че стоката има съответните сертификат и е подходяща за детето, съветва Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП). И пояснява, че все пак
опасни стоки рядко се намират в търговските вериги
защото проверки се правят още на границата и ако търговците нямат нужните сертификати, продуктите не се допускат до пазара.

Около празниците обаче търговци често мамят с фалшиви намаления. По закон намалението е валидно, когато цена, от която се прави отстъпката, е била валидна най-малко един месец преди периода на намалението, обясни експерта. По думите му случва се преди празници търговците да повишат стойностите няколко дни по-рано, а след това да я намалят. Такова нарушение е често срещано, макар и в последната година да се отчита спад на нарушенията на търговците, коментира още Арабаджиев. Според него фактор са както дейността на комисията, така и фактът, че търговците вече разбират, че колкото са по-коректни към потребителите, толкова те ще пазаруват по-често от тях.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга
Кои са най-честите измами при плащане онлайн?
Повече от 40 минути реанимационен екип е опитал да съживи 5-годиш...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Хотелиер: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
Експерт: Куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия, а тя често е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).