Хазартните компании, които работят в България, готвят големи промени след Нова година

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
23:01 / 13.12.2022
755
Хазартните компании, които работят в България, са готови от 2023 г. да спрат да съобщават в рекламите си размера на джакпота, на бонусите, както и да рекламират награди като автомобили и т.н. Условието е държавното тото също да спре да рекламира джакпотите си.

Хазартният бранш също така е готов след Нова година да спре да рекламира в телевизии преди 18 часа. Изключения обаче ще се допускат, когато в ефира се излъчват спортни състезания. Освен това букмейкърите обещават да включват призиви за отговорно залагане във всяка реклама в ефира или на билбордове. В телевизионните клипове пък няма да участват мъже и жени под 23 години.

 

На форум, организират от СЕМ, компаниите обещават да не постовят билбордове с реклама на хазарт в близост до училища. В бъдеще букмейкърите обещават още да спрат да работят с фирми, които разпространяват агресивни призиви за залагания като "заложи сега", "няма време", "играй" и т.н. Пак за бъдещето е оставен и ангажимент хазартът да не се представя като възможност за решаване на лични, финансови, образователни и други проблеми, допълва "Сега".

Това ще се случи с приемането на правила за саморегулация, които БГА ще приеме и ще следва, обеща шефът й Владимир Доков. Той призна, че рекламите на хазарт подбуждат хората да залагат, обещавайки им "светло бъдеще". Но се оправда, че същото правели и фирмите за бързи кредити. "Те също обещават, че ще си оправим живота и че приятелката ни ще бъде най-щастливото момиче на света", прехвърли топката Доков. "Ние сме съгласни, че трябва да се сложат регулации, затова се семосезирахме", обобщи той.  

Извън несигурните обещания на индустрията да се самоограничи, дискусията в СЕМ не доведе до никакви конкретни предложения за законодателни промени с цел ограничаване на хазартната експанзия. Шефът на регулатора Соня Момчилова се задоволи да каже, че правомощията са ограничени и че за рекламите на хазарт отговаря НАП.

Тя заяви още, че се надява ресорната медийна комисия в Народното събрание да се занимае с проблема с тези реклами. Шефът на НАП Борис Михайлов пък заяви, че досега са наложени глоби на осем оператора, без да назове имена и конкретни провинения. За сметка на СЕМ и НАП неправителствените организация за защита на децата като "Асоциация Родители" и Национална мрежа на децата призоваха за пълна забрана на рекламата на хазарт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).