Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Херо Мустафа: Ние никога не сме оказвали натиск срещу България
Автор: Екип Burgas24.bg 08:51 / 11.04.2022Коментари (1)638
©
Толкова много държави по света говорят за военни престъпления. Дори държави, които запазваха неутралитет. Това злощастие, тези ужасяващи, ужасяващи нападения в Буча показаха на света, че невинни хора биват убивани буквално всеки ден. Така че държавите по света се произнасят – Русия трябва да бъде подведена под отговорност за тези военни престъпления. Това каза за Нова телевизия американският посланик у нас Херо Мустафа.

 

Според нея не се намираме в ситуация преди Трета световна война.

"Наблюдаваме, че държавите по света искат тази война да спре. Те искат да се сложи край на хуманитарната криза. Никой не казва, че тя трябва да продължи. Ето защо мисля, че в момента изборът зависи от Путин. Той би могъл да приеме тoзи дипломатически изход и би могъл да го стори още утре. Не мисля, че това е криза, от която трябва да се страхуваме. Трябва да продължим да се сплотяваме, да призоваваме за мир, да призоваваме за деескалация и за прекратяване на този конфликт“, смята Мустафа.

"Не знам каква ще бъде крайната цена, защото не съм военен експерт. Но отново ще отбележа, че самолетите, с които разполагате в България в момента, не са оперативно съвместими с НАТО. Трябва да се модернизирате, нали така? Това е ваше собствено решение. И всеки самолет, който щяхте да изберете, всеки усъвършенстван модел самолет, отнема много време да бъде произведен", заяви дипломатът и отрече процедурата да има връзка със случващото се в Украйна. Но подчерта, че още от миналото лято България е в категорията "надежден платец".

"Тя може да се ползва от това право едва една година след поръчката за първите изтребители F-16. Сега България вече има право да плаща на траншове", допълни Мустафа.

Що се отнася до американските санкции, наложени на Руската федерация, тя коментира:

"Това, което се опитваме да направим като международна общност, е да разполагаме с различни инструменти, чрез които да се опитаме да убедим Русия да спре – Путин да спре тази война. И санкциите са един от тези инструменти. Съвместно бяха наложени финансови санкции и санкции срещу корумпирани лица. Те ще продължат, при това не само от страна на Съединените щати, а и от страна на Европа. Тази ситуация не се отнася само до една държава. Всъщност в Общото събрание на ООН над 140 държави се обединиха, за да заклеймят тази война, за да се застъпят за териториалната цялост и суверенитета на Украйна“.

Посланикът на САЩ у нас вижда България като "много, много силен партньор в НАТО“.

"Тя е силен член на трансатлантическата общност, като всяка страна прави каквото може в Европа. И ние заявихме, че оценяваме високо значителната хуманитарна помощ, която българското правителство предостави. Ваше суверенно решение е да не предоставяте военна помощ за Украйна. Америка няма да оказва натиск. Ние никога не сме оказвали натиск. Никога не сме искали от България да изпрати изтребители МиГ. Никога не сме искали от България да изпрати ракетни комплекси C 300. Това е решение за обсъждане между България и Украйна. Ние няма въз основа на този въпрос да преценяваме нашето партньорство, мястото на България в Европа, мястото на България в НАТО. България е неизменен член на НАТО и ние винаги ще бъдем приятели, съюзници и партньори“, обясни Херо Мустафа.

Тя обеща, че САЩ винаги ще бъдат заедно с нас – "в добри и в лоши времена – защото така постъпват истинските приятели“.

"По отношение на глобалния закон "Магнитски“, ние не се отнасяме лекомислено към санкциите по този закон. Това означава, че не казваме просто дайте да решим кого да санкционираме днес. Процесът е много строг, действително много строг. Изключително внимателно обмисляме кого да включим в този списък. И няма да коментирам повече по правни въпроси“, добави посланикът.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това нещо е право.Те не оказват натиск срещу България.Те нареждат да се изпълнява, това което искат.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: