Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хиляди деца у нас - без втора доза ваксина срещу ротавирус
Автор: Екип Burgas24.bg 22:31 / 18.02.2022Коментари (0)403
© Нова тв
Заради спрени доставки хиляди деца у нас остават без втора доза от ваксината срещу ротавирус. Препаратът не е в задължителния календар, но се прилага при близо 40% от новородените. Това показват данните на Сдружението на личните лекари, което първо сигнализира за проблема. Медиците настояват за спешни мерки и бърза доставка на нужните количества ваксини. 

Ваксината срещу ротавирусната инфекция е препоръчителна и безплатна. В последните години масово родителите имунизират децата си с нея, казва д-р Захаринка Гочева. Препоръката е двете дози да се приложат през месец, но преди детето да е навършило 6 месеца.

"Има дечица, на които вече изтича срокът, в който би могла да се постави тази ваксина. В момента имам чакащи около 50 деца, което въобще не е малко", алармира д-р Гочева.

"Поставена ѝ е преди един месец и в момента е периодът за втория прием на ваксината. Вчера бяхме на преглед и ни казаха, че няма налични ваксини и по-интересното е, че ни обясниха, че не се знае кога ще има", споделя чакаща ваксина за детето си майка. 

Доставката на "Ротарикс" е спряна без предварително предупреждение, казват от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Така много деца вече са имунизирани с първа доза.

"Една доза все пак не изгражда в пълна степен имунитет и няма да бъде достатъчно, за да се защитят децата. Те са изложени на риск от заболяване, хоспитализация и, недай си Боже, други неща", опасява се д-р Георги Миндов.

В момента у нас е налична и друга ваксина срещу ротавирус, но тя не може да замести втората доза на децата, започнали имунизация с липсващия продукт.

"Няма как да се комбинират, противопоказно е. Алтернативата е родителите да си закупят ваксината, но тя далеч не е евтина, някъде около 100 лева", казва д-р Гочева.

Не цената е проблемът, твърдят родители. "Проверих в няколко аптеки и от този вид ваксина казаха, че няма налични. На този етап сме с вързани ръце реално. Това, което мисля да направя, освен да чакам, е да се свържа с производителя, за да питам в този случай какво правим", заяви пред Нова тв майка на дете.

Личните лекари настояват за спешно решение, с което да се довърши ваксинацията на децата. "Да бъдат изяснени като бройка и количество и да се достави тази ваксина на всяка цена в сроковете, предвидени в кратката характеристика на продукта. Да не се забавя повече от 16-ата седмица от поставяне на първата доза", категоричен е д-р Миндов

От Здравното министерство отговориха, че водят диалог с НЗОК за това ваксините скоро да бъдат осигурени. До ситуацията се е стигнало заради забавянето на приемането на бюджета за 2022 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: