Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хлябът е най-евтин в София, а най-скъп в Пловдив, Варна и Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:55 / 12.09.2022Коментари (0)323
©
Спад в цените на хляба след падането на ДДС отчитат производителите. В различните райони на страната обаче антикризисната мярка се отразява по различен начин.

Данните са на база проучване на Комисията за защита на потребителите. От 24 юни до края на септември комисията наблюдава стоките от първа необходимост в търговската мрежа. И данните дотук показват, че средното намаление на цената на най-масовия бял хляб и хляб Добруджа е 14 процента.

Тези 14 процента обаче не са еднакви навсякъде, като в София хлябът е с едни от най-ниските цени в страната. За сметка на това Варна, Пловдив и Бургас са с най-високи цени. В Русе цената на хляба също е над средната за страната.

Вече два месеца у нас хлябът не се облага с ДДС. Ефектът от тази мярка всеки усеща различно. Сметките на производителите също са други.

От близо 30 години Николай Кайджиев се занимава с производство и продажба на хляб и хлебни изделия в София. Макар разходите му в последните месеци да растат, падането на ДДС за хляба му дава възможност да намали и цените за крайните клиенти с 15 процента, разказва БНТ.

Това намаление на ДДС то изигра роля като възпиране на покачването и лек спад на цените, всички цени имат леко движение нагоре и по тази причина не може да се достигне 20-процентовия спад, колкото е самото ДДС, но все пак при нас се отрази и има спад", каза Кайджиев.

За Милен Ангелов, собственик на единствената останала селска фурна в Русенско, падането на ДДС е дало възможност да намали цените с 10 стотинки, но сметките му започват да излизат все по-трудно:

"Брашното е 45-48% от себестойността на един хляб. Енергията е между 25 и 27%. И оттам идва това да не се отразят тези 20% на себестойността на един хляб. Парите отиват за висок ток, нафтата е висока, и най-вече заплати. Заплатите се вдигнаха, нямаше начин просто да не ги вдигнем – хора специалисти, особено в тази област, няма", обясни Ангелов.

Фактът, че падането на ДДС за хляба се отразява различно на цените за крайните клиенти в различните части на страната, установяват и от Комисията за защита на потребителите. Но има и една положителна тенденция:

"Цената остана устойчива. Сравнявайки с други продукти от първа необходимост, където имаме повишение между 5 и 18 % при различните артикули, при хляба това нещо не се наблюдава", коментира Иван Френкев, председател на КЗП.

Производители обаче казват, че ако цената на енергията продължи да расте, това ще изяде възможностите им да поддържат намалението в цената на насъщния.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: