Хора са се определили като "марсианци" и "джедаи" в онлайн преброяването на населението

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:07 / 08.09.2021
3666
Снощи към 19:30 ч. отново е имало атака към електронната система за преброяване. Това каза зам.-председателят на НСИ Диана Янчева в предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Това вече е инцидент. Докладвано е в Държавна агенция "Електронно управление" и в Съвета по киберсигурност. През нощта системата не е спирана. Същността на самата атака е да се задръсти трафикът, който беше седем пъти по-силен, отколкото при сутрешната атака“, обясни Янчева.

Тя уточни, че тазсутрешната атака е била от Швеция, а другата – от Китай. Диан Янчева гарантира, че няма проблем със защитата на данните на гражданите. Относно първата атака сутринта зам.-председателят на НСИ отново обясни, че тя е блокирана още на първото ниво на защита.

"Беше ограничен капацитетът на самата връзка към системата така, че да можем да реагираме успешно, ако отново се появи. В течение на деня имаше голямо струпване на желаещи да се преброят, но поради тези ограничения трябваше да изчакват дълго време“, обясни Диана Янчева.

Имало е проблеми и със свързаността с другите бази данни с останалите институции, с които НСИ работи и обменя информация по отношение на идентификацията на гражданите, които искат да се преброят.

"Част от регистиралите се в първия ден на онлайн преброяването на населението у нас са се самоопределили като марсианци и джедаи. Това влошава качеството на информацията. Ние не можем да променим усещането за джедаи, но този отговор отива в категорията "Други". Молим хората да предоставят достоверна информация"

Виж коментарите (0)

Още по темата (73):
03.10.2023 НСИ преброи 1428 гей двойки в България
23.06.2023 Ето коя област е с най-населени жилища
14.06.2023 Намалява ли населението на Бургас и кои градове пораснаха?
11.05.2023 Положението е зле, ето колко българи останахме
14.12.2022 0.7% от ромите в Бургаско са висшисти, близо 11% не са посещавали училище изобщо
13.12.2022 Интересна статистика за жителите на Бургаска област
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
Има ли шанс стойността на имотите да започне да се понижава?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).