Хората с тези имена трябва да почерпят днес

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:28 / 06.02.2022
575
На тази дата Светата ни църква почита паметта на Свети преподобни Вукол, епископ Смирненски, на Света мъченица Доротея и на Свети Фотий, патриарх Цариградски.

Преподобни Вукол бил ученик на Св. ап. Йоан Богослов, който го кръстил и посветил за епископ на град Смирна. В Смирна тогава имало малко покръстени. Сред тоя езически мрак Св. Вукол се отличавал със своите добродетели, особено със своята благост и кротост.

Света мъченица Доротея живяла в III век в град Кесария Кападокийска Тя била много красива; мъдростта й удивлявала всички, които я познавали; но особено тя се отличавала с християнски добродетели и с ревност към закона Господен. Тя се отказала от житейските радости и се посветила съвършено на Бога, като се стараела да Му служи с добри дела и праведен живот.

Свети равноапостол Фотий се родил в Цариград около 820 г. от богат и знатен род. Баща му се казвал Сергий, а вуйчо му бил женен за сестрата на византийската императрица Теодора. Родителите на Фотий страдали за своето открито иконопочитание по времето, когато византийските императори били иконоборци.

Фотий получил най-доброто образование на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия. Той бил преподавател в знаменитата Магнурска школа в Цариград, където се учел славянският равноапостол Константин – Кирил Философ и малко по-късно – българският цар Симеон Велики. Фотий заемал високи служби в държавата, на най-много обичал да се занимава с науките.

Днес имен ден празнуват всички с имената Доротея, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина и Фотьо.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Спортното министерство започва проверка на тотото
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
8-годишният Максим има нужда от помощ, за да се лекува в Москва
Министър Коритарова разпореди анализ на състоянието на пътищата у...
Голямо задръстване на АМ "Тракия"! 4 коли се врязаха в мантинелат...
Съдът насрочи дата за делото за убийството на 14-годишния Филип


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).