Хотел "Вероника" е разрушаван незаконно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:24 / 14.04.2015
1529
До срутването на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден", при което загинаха четирима работници, се е стигнало след няколко груби нарушения. Първо, за обекта разрешителното е предвиждало реконструкция, а не събаряне. Второ, дейността е трябвало да стане с машини, а не с хора. Работещите на обекта не са имали договори и са били там въпреки разпореждането за спиране на разрушаването.

Според информацията, известна до момента, основен изпълнител на строителните работи по реконструкцията на хотел "Вероника" е било варненското дружество "Планекс". Като подизпълнител на част от дейностите по реконструкцията е била наета друга фирма - "Бултранспорт груп". По неофициална информация на "Дневник" тя е била препоръчана лично от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Той е едноличен собственик на мажоритарния акционер в "Слънчев ден" АД - дружеството "Съни тур". Гергов е свързан и с дружеството "Международен панаир Пловдив", на което е било издадено и строителното разрешение за извършваните строителни дейности. Панаирът се контролира от Гергов, който има малко над 50% от капитала, останалият дял е държавен. Не е известно държавата да е била уведомена, че дружеството инвестира в хотел на морето.

В работата по хотел "Вероника" е било ангажирано и дружеството - "Дигинг" на Георги Георгиев. Според официална информация на "Главна инспекция по труда" обаче "бизнес отношения между "Бултранспорт груп" и "Дигинг" не са установени чрез официални документи".

Общинската администрация във Варна разпространи копие от строителното разрешение, издадено на "Международен панаир Пловдив". Според неговия текст на мястото, където допреди няколко дни се намираше хотел "Вероника", е трябвало да бъдат извършени дейности, свързани с "ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел". Това, което на практика се е случило обаче, е разрушаване до основи на вече съществуваща постройка.

Причините за тези действия бяха обяснени в официално становище на дружеството "Планекс". В него се казва следното: "Одобрените проекти (за реконструкцията на хотел "Вероника" - бел. ред.) предвиждат премахване на старата конструкция до кота нула на основание конструктивна експертиза от 2014 г. Експертизата е възложена от инвеститора поради възникнали проблеми и съмнение за безопасното обитаване на сградата, която е строена преди 47 години. Проектът предвижда нова стоманобетонова конструкция, устойчива на сеизмични натоварвания, изпълнение на противоземетръсни шайби и фундаменти за тях, което няма как да стане без премахване на старата конструкция."

В становището на "Планекс" се обяснява, че с отделен договор специализираните дейности по разрушаването на хотела са били възложени на подизпълнителя "Бултранспорт груп" на когото по законовия ред е била предоставена строителната площадка на обекта.

"Поради констатирани пропуски в технологичния ред на работите, извършвани от подизпълнителя на 8 април т.г., няколко часа преди аварията сме разпоредили прекратяване на разрушителните работи и е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата, пише в становището на "Планекс". Нареждането е връчено на представител на фирмата подизпълнител на обекта и изпратено до седалището й."

В текста, изпратен до Българската строителна камара, се твърди: "Всички последващи действия са извършени в извънработно време, самоволно, без наше знание (на "Планекс" - бел. ред) и в отсъствието на наши специалисти на обекта."

Реконструкцията обикновено се ползва за прикритие на разрушаване, като целта може да е различна - да остане строеж на първа линия или да се заплати по-ниска сума за строително разрешително за новия обект.

Източник: в.Капитал


Виж коментарите (1)

Още по темата (22):
23.06.2023 Окончателни присъди за смъртта на четирима при срутването на хотел
"Вероника"
15.02.2021 Събщиха интересни подробности около сагата с рухналия хотел "Вероника"
11.02.2021 Съдебната сага с рухналия хотел Вероника продължава утре
22.10.2020 Делото за рухналия хотел "Вероника“ - отново пред Варненския апелативен съд
27.09.2019 Осъдиха още 4-ма от подсъдимите по делото за рухналия хотел "Вероника" край Варна
04.10.2018 Само една ефективна присъда за делото по срутването на хотел "Вероника"
Още новини от Национални новини:
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Даровита студенткa ще учи в Кеймбридж и има нужда от нашата подкр...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).