Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хотелите по морето почти се напълниха, вижте каква е ситуацията
Автор: Екип Burgas24.bg 10:22 / 12.07.2014Коментари (0)859
© Bulfoto
Цаца, внесена от Полша в кръчмите, руски и румънски туристи в хотелите. Това е положението в момента по българското Черноморие. В разгара на сезона нощувката вече излиза от 10 до 200 лв. Най-евтините оферти са за легло в квартира, отдалечена от морето, а най-скъпите - за ол инклузив ваканция в луксозни хотели на първа линия с включени в пакета чадър и шезлонги на пясъка и край басейна, както и куп други екстри.

От 6 юли цените в хотелите по Северното Черноморие поскъпнаха с 10-30 лв. на вечер. На юг цените се повишиха от 9 юли. Сега на север почивката с всичко включено до 20 август ще струва между 66 и 200 лв. на човек на ден.

В по-малките курортни градчета и на север, и на юг цените в семейните хотели и квартирите са по-достъпни. В Ахтопол например може да се намери легло за 10 лв. на нощ, като често се предлага и закуска, собствено производство. Понякога, ако хазяинът е рибар, може да предложи и пресни морски дарове, извадени преди часове от морето.

Ако не са включени в общата цена на почивката, чадърът и шезлонгът на плажа струват по 8 лв. на ден. Само на пясъка в Бургас сянката и шезлонгът са по 3 лв.

Заради липсата на паркоместа на Златните пясъци повечето хотели искат по 10 лв. дневно такса паркинг. В Албена тя е еднократна от 6 лв., но комплексът взема и по 2 лв. от автомобилите, щом минат през КПП-то.

Над 90% от морските бази са заети. Единици хотели не са смогнали да си договорят базата и предлагат оферти "Last minute" с 10% намаления за записване до 20 август. Това не е резултат от кризата в Украйна, а се дължи на лош мениджмънт, смятат от Варненската туристическа камара. По техни данни и това лято клиенти ще са основно руснаците и румънците. "Наесен ще видим кой е заел първото място", твърди Стоян Маринов от камарата. Трети като брой се задържат немците, следвани от българите.

Увеличават се и молдовците, украинци също започнаха да пристигат. Сериозен е ръстът на гостите от Полша, които пристигат със самолети и автобуси. Младежки компании и лагерници от бившата соцстрана окупират по-евтините хотели в периферията на Златни пясъци и по пътя към Варна. Там спане и закуска излизат 29-35 лв., стига да има места.

Във Варна най-скромният дневен бюджет по време на ваканция е около 25 лв. - 10 лв. за легло в квартира, закуска с баничка за лев, кафе за 2 лв., лев за най-евтиния сладолед от машина и вечеря в кръчма с цаца за 4 лв., пържени картофи за 2 лв. и наливна бира за 2,50-3 лв.

На къмпинг в Шабла или Дуранкулак нощувката е по 13-16 лв. Бунгалата са точно до широките плажове и макар да са от соцвреме, стават за спане. В Бяла и Каварна пък има семейни оферти - 520 лв. за 4 души за седмица. Алтернатива са вилите, които се наемат срещу 100 до 200 лв. на ден за компании от 6-8 души.

В момента ваканцията излиза изгодно и в Созопол, Приморско, Царево, Ахтопол. В Слънчев бряг вече е пълно с туристи, каза Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в комплекса.

В четиризвезден хотел там двойна стая вече струва 271 лв. По-високите цени по Южното Черноморие ще важат до 26 август. Така в пиковия сезон нощувка "четири звезди" е по около 135 лв. за легло в двойна стая. В тризвезден хотел може да се намери и по 60-90 лв.

В Поморие цените са подобни. Апартамент с две спални струва към 220 лева. В морския град освен море и плаж туристите могат да използват и уникалната кал на Поморийското езеро, която се използва за лечение на различни болежки.

В Созопол преди десетина дни можеше да се наеме апартамент с 4 легла срещу 69 лв. на вечер, но сега цената е 150 лв. В Приморско може да се намери легло по 16- 31 лева на нощ в двузвездна база. В семейните хотели цените са между 15 и 45 лв. на човек, а в къщите за гости тръгват от 9 лв. Много от собствениците на такива малки бази за почивка предлагат и различни забавления за гостите си, като екскурзии в близката Странджа планина. В Царево цените също варират - от 12 до 44 лева на човек на нощ.

Кочанът в Бургас два пъти по-скъп от варненския

По 1 лев струва всичко, което предлагат нелегалните търговци на храна по плажа във Варна. Въпреки забраната за разносна търговия мургави продавачи и това лято продават между хавлиите на пясъка кофи с царевица, торби с банани и пакетчета семки... По малките плажове в Бургас царевицата е по-скъпа - по 2-2,50 лв. кочана. Срещу търговците обаче вече започнаха масови проверки от експерти на Агенцията по храните. Миналата година циганин бе глобен, защото носел сол в джоба на панталона си и ръсел варената царевица с нея.
От Българската агенция за безопасност на храните посочиха, че на плажа храни могат да предлагат подвижни и временни обекти, както и автомати за продажба, които осигуряват максимално предпазване на храните. Трябва да има съоръжения за измиване и изсушаване на ръцете, смяна на облеклото, дезинфектанти и т.н.

Цените в кръчмите са като през миналото лято

Цените в кръчмите по морските курорти са като миналото лято. Само цацата е поскъпнала с близо лев заради слабия улов и вноса от Полша. Във Варна порция от всенародната любимка излиза от 4 до 5 лв., а в капаните в Бургаско - по 2-2,50 лв.

И на север, и на юг другата масова храна за туристите - кюфтетата и кебапчетата, струват между 1, 20 и 3 лв. за бройка. Картофките излизат от 2 до 3,50 лв., парчето пица - от 1,50 до 3 лв., а сафридът - от 6 до 10 лв. за порция. Мидите с черупка се предлагат по 5 до 9 лв.

Шопската салата във Варна се харчи от 4,40 до 6,50 лв., а 50 мл ракия към нея струват между 2,40 и 4,50 лв.
На Златните кафето е 3 лв., а срещу 5 лв. човек може да си купи 2 палачинки, дюнер или всякакъв вид коктейл. Подобни са и цените в Албена. В Св. св. Константин и Елена пък това лято хапването в малки кръчми е по-евтино, отколкото на крайбрежната алея във Варна. Навсякъде рекорд по скъпотия държат блюдата от калкан и лефер - по 35-38 лв. Порцията лаврак или ципура варира от 14 до 18 лв.

По южните курорти цените на риби, калмари, бира и пържоли са заковани и почти еднакви по капани и кръчми край брега или в градовете. Сафридът, макар и гръцки, се харчи по 7-8 лева- колкото и свинската пържола.

Като цяло цените няма да се променят в хода на лятото. Тараторът е по 2 лева, рибената чорба - по 2, 40 лв., а свинската шкембе чорба - 2, 30 лв. Малка карнобатска ракия е по 1, 59 лв. - 1, 79, бургаската - 2, 69 лв., а бутилка бира - по 2, 29 лв.

Наливната, която е най-търсена по плажа, върви по 1, 59 лв. и 2 лв., в зависимост дали е "малка" или "голяма". Безалкохолното е по 1, 60 лв.

Соцдесерти на цени от 1969 г.

Пет култови по време на социализма десерта предлага панорамната сладкарница на хотел "Добруджа" в Албена. Сладкишите са на цени от 1969 г. - годината, в която морският курорт е посрещнал първите си гости. Изкушенията приготвя лично майстор Тодор Тодоров. По оригинална рецепта той забърква баварски крем с ром, бадеми, орехи, стафиди и сметана. Десертът струва 2,26 лв. Бие го единствено истинската торта "Гараш" за 2,80 лв. Най-търсена е плодовата мелба "Фриско" за 1,86 лв. В нея има 3 вида сладолед, плодове и бишкоти. Клиентите се наслаждават и на прочутия в миналото шоколадов плезир. 45 г. по-късно сладкишът се предлага само срещу 1,53 лв.

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: