Храни с изтекъл срок на годност бяха изтеглени от хипермаркет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:58 / 09.03.2023
614
23 опаковки с кренвирши, всяка по 200 грама, 23 кофички кисело мляко, 12 опаковки (125 грама всяка) с моцарела, три броя деликатесен салам (200 грама) и една наденица, тип "македонска“ – 350 грама, с изтекъл срок на годност установиха инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) при проверка в хипермаркет в град София, съобщиха от Министерството на земеделието. Проверката се проведе съвместно от д-р Галя Викьова, заместник изпълнителния директор на БАБХ, инспектори от ОДБХ – София град, председателя на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев и представители на Националната агенция за приходите. Инспекцията е част от започналите в средата на месец февруари т.г. инспекции на хранителните стоки.

Храните с изтекъл срок на годност веднага са изтеглени от търговска зала. Наложена е възбрана и предстои унищожаването им. Бизнес операторът ще бъде санкциониран с акт за допуснатите нарушения, съгласно законодателството глобата ще бъде в размер между 2 и 4 хиляди лева.

По време на инспекцията са взети 3 проби за лабораторен анализ от сирене, предлагано на насипната витрина в магазина, за установяване наличие на немлечни мазнини и за физикохимичен анализ. Резултатите от изпитването ще бъдат оповестени през следващата седмица.

В обектите инспекторите на БАБХ проверяват по компетентност: сроковете на годност на храните, произходът и съхранението им, в т.ч. дали храни, внесени от трети държави или вътреобщностна търговия в ЕС, са били преопаковани и търгувани като българско производство и други.

По време на днешната инспекция, председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев съобщи, че са прави проверка за няколко нарушения. На топла точка/витрина се предлагат  хранителни стоки на брой, като липсва информация за цена на килограм. Извършва се проверка за подвеждаща информация в рекламната брошура на търговеца. Санкциите при такива нелоялни търговски практики достигат до 50 000 лв., а при повторност – до 70 000 лв. 

В рамките на днешната проверка инспекторите от Националната агенция по приходите (НАП) установиха 2 нарушения по чл. 33, ал. 1 от Наредба Н-18/ 2006 г. на МФ., за разлика в касовата наличност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).