Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Христо Иванов за промените в Конституцията: Днес правим важни стъпки за стабилизирането на политическата система
Автор: Самуил Иванов 11:29 / 06.10.2023Коментари (0)706
© Facebook
Днес правим много важна стъпка по посока на това да стабилизираме българската политическа система по отношение на това дали тя е изобщо способна да взима решения, които са изцяло подчинени на обществените интерес и закона, а не отвлечени от корупционни интереси. Това заяви Христо Иванов от парламентарната трибуна в становище от името на вносителя преди разглеждането на законопроекта за промени в Конституцията, предаде репортер на "Фокус“.

"Мисля, че политическите цели, които си поставяме пред нас, когато ги дефинираме трябва да си поставяме една древна сентенция пред нас: "Правосъдието е основа на държавността“. Правосъдието е основа на държавен суверенитет, способността на една политическа общност да гарантира справедливото прилагане на закона е във фундамента на нейната субектност като държава“, каза той.

"Когато в сърцевината на измененията, които ние предлагаме, стоят въпросите за статута на съда, на статута на органите на съдебната власт и съдебната система, това е, защото ние трябва да завършим консолидацията на българския суверенитет и на стабилизацията на парламентарната република и парламентарната демокрация в България", категоричен бе Иванов.

Той подчерта, че доскоро страната ни е била обект на три мониторингови механизма от страна на Европейската комисия по отношение на правовия ред. По думите му това е "безпрецедентна ситуация“.

"Нашите най-близки партньори в Европейския съюз и в Съвета на Европа продължават да изказват загриженост и препоръки относно състоянието на правосъдието и върховенството на правото в България.

България е страната с най-много санкции по "Магнитски“. Това не е личен казус на един или друг, а проблем на суверенитета на България. Това означава, че нашите партньори нямат доверие в нашите институции“, подчерта Иванов.

Според него с промените трябва да се затвори съмнението за раздаване на ефективно и справедливо правосъдие. По думите тази липса на ефективност на съдебната власт води до политически кризи и дестабилизация.

"Блгарската политическа система е преследвана от една, може да се каже, карма на постоянната неспособност да се реши проблемът със съмненията за корупция по системен начин. Ние нямаме обективен механизъм, който се ползва с доверие от цялото общество, което да ги разширява тези въпроси“, каза още Иванов.

Съпредседателят на ПП-ДБ обясни, че трябва да се създаде независим и безпристрастен съд, който да прилага законите за всеки един. Според него това стои във фундамента на европейската цивилизация.

"В поседните две години изникна още един въпрос – това, че се оказа, че уредбата на служебните правителства позволява преминаване на българското държавно устройство в един "резервен режим“, непредвиден в Конституцията, на някакво полупрезидентско управление“.

Вносителите ще бъдат отворени към диалог и няма самоцелно да налагат, който и да бъде текст. Христо Иванов обаче призова да има отворени дискусии с градивни предложения, за да може да се изготви най-добрият варинат на конституционни промени. 

"Няма текстове, които самоцелно ще бъдат налагани. Всички добронамерени и конструктивни критики трябва да бъдат чути и ще бъдат чути. Искам да се обърна към институциите на съдебната власт, на двете върховни съдилища, към адвокатурата, към прокуратурата да работим по конкретни текстове, по конкретни решения по темите, които бяха поставени в дискусиите, така че се изработи проект, който наистина се ползва с широк консенсус и решително постига целите, които очертах“, обясни Иванов.

"С целите не можем да направи компромис“, категоричен бе той.



Още по темата: общо новини по темата: 936
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: