Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хващат по едно дете-убиец всеки ден
Автор: Екип Burgas24.bg 10:55 / 27.02.2017Коментари (0)1121
© Монитор
По едно дете, извършило убийство, е залавяно всеки ден от МВР. Това показва фрапиращата статистика на вътрешното ведомство, с която "Монитор" разполага. 

Според цифрите всяка година около 300 младежи на възраст до 17 години са залавяни като убийци. Поне 60 сред тях са малолетни - деца под 14 години. Преди дни към статистиката на разкритите убийства, извършени от непълнолетни, се присъедини и досието на Йоан Матев, обвинен в хладнокръвното наръгване на 15-годишния Георги, издъхнал от раните си в Борисовата градина. Освен този смразяващ случай в черния списък на МВР има серийни килъри момчета, които са изнасилили, а след това са убили жертвата си, както и деветокласници, убили връстник заради ключ от сейф, в който родителите му си държали спестяванията. Момчето отказало да им го даде, след което се озовало в плитък гроб.

Данните не се променят особено през годините. Разликата е максимум до плюс-минус 10 души. Немалка част от тях са обвинени в умишлени убийства, но преобладават тези, в чиито престъпления не е открита умисъл. Процентът съответно е около 40 на 60. Стряскаща обаче е цифрата на умишлените телесни повреди през годините - по около 190 за 12 месеца.

Има деца, които редовно смилали от бой съучениците си. В Пазарджик например преди няколко години хлапе се оказало с извадено око и счупена челюст заради спор по време на футболен мач в училище. Извършителите били заловени, но нито те, нито родителите им понесли наказателна отговорност. Причината - биячите били малолетни, настойниците им ги пратили на училище, а нападението станало в извънучебно време.

"Това предполага една особена агресия сред подрастващите. Те вече са по-опасни от зрелите хора. Изключително злобни са. На ден през Детска педагогическа стая минават десетки деца, които са нападнали съучениците си. Ние работим с тях, но след това те стават пълнолетни и сами започват да носят отговорност за себе си. Тогава ние сме безсилни, а родителите им са вдигнали ръце", заключиха от Детска педагогическа стая към МВР. Това е мястото, където децата попадат, след като са извършили престъпление. Ако те са непълнолетни, то максималното наказание, което могат да понесат, е до 12 години затвор. За тези под 14 години обаче законът не предвижда наказателна отговорност. 

Така много престъпници, които са убили някого, се разминават просто с посещение при психолог или с беседи в Детска педагогическа стая. Въпреки работата на специалистите обаче цифрите сочат, че всяко второ дете рецидивира след навършване на пълнолетие или, иначе казано, си остава престъпник, който отново убива. Полицейските сводки пазят много неспоменати случаи, сред които и на серийни убийци, ненавършили пълнолетие.

Такъв е случаят с деветокласника Ангел. Той заклал олимпийски шампион по бокс, а след това наръгал още три жени, преди да бъде заловен в столичния квартал "Красна поляна". Момчето страдало от шизофрения. Вярвало, че хората, които напада, са змейове и дракони. Смятало, че се бори със злото, и убивало с репликата "Ти не заслужаваш да живееш". Това били последните думи, които четирима души чули, преди да се свлекат на земята през 2011 година. Трима от тях оцелели по чудо. Причината била, че Ангел проучил учебника си по биология, в който било написано, че гущерите, които приличали на дракони, били най-уязвими в сърцето, а то се намирало на гърба им. Именно там Ангел ръгал жертвите си.

На 23 август 2011 година пък Борислав от София убива с над 90 удара с нож 12-годишния Цветан Цветанов заради това, че Цветан счупил растенията марихуана, които Борислав отглеждал в дома си. Във фаталния ден Борислав накарал две момчета да заведат Цветан на мястото, на което обръща трамвай 22 на столичното "Ботевградско шосе", и хладнокръвно убил детето. Ударите били толкова силни, че парче от ножа се счупило и заседнало в черепа на жертвата. Борислав е осъден на 7 години и 4 месеца лишаване от свобода.

Криминалисти си спомнят и друг зловещ случай, станал в Перник през далечната 2004 година. Тогава 17-годишният Кристиян Петров убива хладнокръвно с брадва съученика си Кристин, след което разчленява тялото му и заравя ръцете, краката, торса и главата на Кристин близо до стадион "Металург" в миньорския град. На следващия ден други части от тялото на убития са открити във фризера на убиеца. На майка си Кристиян разказал, че са му дали свинско месо за съхранение, което буди съмнения у нея, тъй като той е вегетарианец.

Полицията отива в дома на Кристиян заради пистолет който той е носил в училище предишния ден и е предлагал за продажба. Вместо това се натъква на човешки останки. И до момента не е ясно какво е предизвикало жестокото убийство.

Трагична съдба спохожда и детето Галин Николов, който е отвлечен от 17-годишния Иван Янакиев и още две момчета. Те искали да вземат ключовете от дома му, да проникнат и да откраднат парите, които смятали, че родителите му са спечелили от продажбата на имот и държат в сейф. След като момчето отказало да им предостави ключовете си, било наръгано три пъти - във врата, в корема и кръста. След убийството тримата заровили тялото на Янакиев в местността Бакаджика край Ямбол. Няколко дни по-късно го изровили и го преместили в по-дълбок гроб. Извършителите са заловени от полицията. Иван Янакиев е осъден на 11 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Съучастниците му свидетелстват срещу него в съда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: