И автобусните превозвачи излизат на протест

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:21 / 08.09.2021
567
На 28 септември Камара на автомобилните превозвачи в България ще излезе на протест заедно с автобусния, ресторантьорския и транспортния бранш, ако институциите не обърнат внимание на проблемите в транспортния сектор. Камара на автомобилните превозвачи в България за пореден път припомня, че бизнесът има нужда от реални социални политики, ангажименти и подпомагане, а не от ограничения.

От години КАПБ апелира ведомствата в страната за изключително сериозните проблеми, с които транспортния бранш е принуден да се справя ежедневно. Шофьори и камиони са принудени да престояват на гранично контролно-пропускателните пунктове с дни, без елементарни условия.

Трудно е да посочим дори един от основните гранични пунктове в страната, през които преминаването да не бъде затруднено. В последните години транспортните фирми се убедиха, че институциите в България нямат за цел да подпомагат транспортния бизнес в страната. Километричните опашки са ежедневие на "Дунав мост“ 1 при Русе, "Дунав мост“ 2 при Видин, ГКПП "Капитан Андреево“, казва Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камара на автомобилните превозвачи в България и продължава:

"За сравнение може да посочим южната ни съседка Турция и именно ГКПП "Капитан Андреево“, където чрез вътрешни правила турските тежкотоварни превозни средства преминават безпроблемно чрез т.нар. "зелени пломби“, а българските камиони са принудени да чакат с дни. От КАПБ многократно сме сигнализирали ресорното министерство с апел този двоен стандарт да бъде разрешен на междудържавно ниво, но желание за справяне с тази ситуация от страна, на който и да е министър в последните години просто липсва", 

"Към хронично рушащата се инфраструктура, липсата на каквито и да било условия за почивка и престой, липсата на политика за развитие на транспортния бизнес, може да добавим и все по-големия проблем – липса на работни кадри. Българската държава незабавно трябва да предприеме стъпки за привличане на работна ръка".

"За пример може да посочим Полша, където кандидат-шофьор от Украйна може да започне работа 3 дни след подаване на своите документи. В нашата страна това може да се случи след няколко месечно изчакване за одобрение. Българските водачи на камиони вече са кът и това е благодарение на държавната политика, която обезцени транспортния бранш и го лиши от образовани и подготвени монтьори, шофьори и т.н."

"Призоваваме президента Румен Радев да погледне встрани от политическите интриги и да обърне внимание на транспортния бранш като един от основните отрасли в българската икономика. Ние – данъкоплатците сe нуждаем от помощ и ясно заявяваме, че когато държавата бездейства е време бизнесът да вземе нещата в свои ръце. Това ще се случи на 28 септември, ако до тогава не видим реални действия за разрешаване поне на част от проблемите в сектора."

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).