Икономист: Пет човека и половина блокират държавата, защото нещо не им изнася

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
11:45 / 18.09.2023
567
Пет човека и половина са склонни да блокират цялата държава, защото нещо не им изнася. А какво е то - че има чужд производител, който предлага своята стока на пазара. За потребителя това е добре - той иска да види всякакъв вид стоки и да е този, който ще си избере. Това заяви икономистът от БАН Гарабед Минасян.

"Има едно основно благо за производителите - да имат осигурен пазар. Ако няма външни въздействия върху пазара, можеш да си правиш каквото си искаш. Протестът е колкото обясним, толкова и странен. Имаше уверение, че цените не се увеличават, когато останат сами на пазара, но от друга страна водещото в инфлацията са цените на храните и ресторантите. Как има уверение, че цените не се увеличават, а именно тези на хранителните стоки дърпат инфлацията нагоре?", каза той пред NOVA NEWS. 

По думите му зърното идва от страна в специално положение - Украйна. "Ако то не се приеме, страната ще пострада. Зърнопроизводителите опонират на силата, като блокират с големи селскостопански машини пътищата", смята Минасян.

От своя страна икономистът Михаил Кръстев смята, че протекционистките политики ще навредят на икономиката и на потребителите. "Проблемът идва от това, че някой е решил да налага забрана, с която да създаде очаквания в производителите, че реколтата им ще бъде продадена на цена, която те определят. А всъщност цената се определя на конкурентен пазарен принцип. Въвеждайки протекционизъм, правим земеделците зависими. Имат шанс да претърпят сериозни финансови щети", обясни той.

Според него е абсурдна идеята да се слагат специални етикети на стоките от Украйна. "Няма дългосрочна визия за целия икономически сектор, колко се произвежда и то стига ли? Целият произведен слънчоглед стига за 50% от капацитета на преработване", посочи Кръстев.

Виж коментарите (4)

Още по темата (225):
21.05.2024 Еврокомисарят по земеделие към Тахов: България е сред страните дали най-много средства на фермерите си
20.03.2024 Много добра новина за работещите в този отрасъл!
01.03.2024 Министърът на земеделието на среща с животновъди
26.02.2024 Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел
20.02.2024 И последните протестиращи земеделци се срещнаха с премиера Денков
16.02.2024 Зърнопроизводител: Отчаянието е повсеместно
Още новини от Национални новини:
Неделното извънредно заседание не събра кворум при първата регист...
Meteo Bulgaria с ексклузивно предупреждение: Най-висока степен на...
Украинец, шофиращ кола с бургаско регистрация, се заби в мантинел...
Кои основни хранителни стоки поевтиняват и поскъпват?
Той е на 90, дъщеря му е на 6, написаха книга заедно
Полицията хвана непълнолетни в дискотеки и барове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).