Икономист: Ситуацията у нас е малко по-зле от това, което е в другите държави

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:20 / 14.02.2023
911
Инфлацията ще намалява, но доходите трябва да нарастват изпреварващо на тази инфлация. Трябва да компенсираме това, което загубихме през последната година и половина. ЕК отчита тази тенденция. Но се съмнявам, че у нас сме го осъзнали. Това заяви в студиото на "Здравей, България" главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

По думите му в България ситуацията у нас е малко по-зле от това, което е в другите държави.

"Усеща се забавяне на инфлацията. Това ще продължи цяла година. Темпът на прираст ще намалее, но ще остане положителен. Казано по по-простичък начин - ако хлябът е поскъпнал с 20%, то той ще продължи да поскъпва, но с 15 на сто".

Той коментира и мерките на кабинета относно цените. "Мерките закъсняха. Отдавна КЗК, КЗП и другите институции трябваше да влязат и да проверят цените в магазините. Как се образуват те и има ли спекула", подчерта Костов.

Според него с въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г. няма да има увеличаване на цените в магазините. "Влезем ли в еврозоната ние ще увеличим всичките си показатели“, категоричен е той.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Най-големи проблеми може да ни донесе преяждането с яйца, особено...
Ще сложим ли край на лошото време на Великден?
Проверяват смъртта на 40-годишната родилка от Самоков
Чудо в навечерието на Великден: От икона в български храм потече ...
Родилка и бебето й са починали на Разпети петък
ИТН обяви водачите си на листи за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).