Икономист: След такова пиршество на харчовете идва изтрезняването

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:24 / 13.10.2022
504
"Има два фактора, които скоро ще ударят спирачка на инфлацията. Първият е шокът в Европа от над десетократното поскъпване на природния газ. Вторият е, че централните банки започнаха да затягат условията за достъп до кредит, тоест, парите ще стават по-скъпи и по-трудни за получаване, а това ще даде ефект върху стопанската активност". 

Това каза пред БНР Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. 

И предположи, че още месец-два ще се вижда ръста на цените: 

"Бих се притеснявал какво следва след това. Историята учи, че след такова пиршество на харчовете идва изтрезняването. Обикновено е свързано с рецесия, с фалити, с по-висока безработица". 

По думите му е реалистично в началото на новата година страната да няма нов бюджет:  

"Фиксираните разходи няма да бъдат пипнати - пенсии, социални плащания, заплати на заетите в публичния сектор, но ще бъдат орязани други разходи в този сектор - инвестиционни, издръжката в администрацията и ведомствата. Освен това януари и февруари традиционно никой нищо голямо не прави". 

Икономистът допълни, че във връзка с Плана за възстановяване "никой няма да ни чака" и е реалистично страната да изгуби пари.

Богданов посочи, че е парадоксално държавата да субсидира бизнеси, които генерират исторически печалби.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Сняг заваля и на Витоша
Един милион българи стегнаха куфарите и тръгнаха на път през почи...
Турски тираджия се опита да прекара през ГКПП "Лесово" 6230 сексу...
Слабото място на хиляди шофьори
Пенсионер, взел 100 лева добавка: Много е скъпо, седем лева за тр...
Зимата се завърна у нас, заваля обилен сняг


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).